josipovic_soci

Dok se ukrajinski prosvjednici na društvenim mrežama izruguju sa snimkom predsjednika Viktora Janukoviča na otvaranju Igara u Sočiju, našu pažnju privukao je drugi detalj na istoj fotki, samo malo desnije.

Gledana iz hrvatske perspektive, snimka koja kruži ukrajinskim internetom zapravo prikazuje predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića sa suprugom mu Tatjanom u malo neobičnom okruženju za njegov ‘proeuropski imidž’.

Lijevo od hrvatskog para, naime, sjedi autoritarni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič kojem država ovih dana samo što se ne raspadne nakon što je pokušao uvesti diktatorske zakone o javnom okupljanju.

Odmah ispod njih je predsjednik Bjelorusije, Aleksandr Lukašenko, kojeg se smatra posljednjim klasičnim diktatorom u Europi, a zemlje EU-a brane mu ulazak na svoj teritorij. Uz Lukašenka je i njegov sin ljubimac Kolja, koji plijeni pažnju medija jer mu je tata tjerao bjeloruske oficire da salutiraju pred njim dok je još bio u predškolskoj dobi.

Janukoviču nesklona ekipa na internetu ruga se da nitko ne želi sjediti pokraj njega, jer je između Tatjane Josipović i Janukoviča prazna stolica. A vjerojatno i nemaju pojma tko su gospođa i gospodin u gornjem desnom kutu fotografije…

Zimske olimpijske igre u Sočiju inače nije pohodio dio zapadnih političara poput američkog predsjednika Baracka Obame i njemačke kancelarke Angele Merkel. Mediji špekuliraju da su razlog kršenja prava homoseksualaca u Rusiji, premda vodeći svjetski državnici i inače rjeđe pohode zimske olimpijske igre od ljetnih. Predsjednik Josipović također je već najavio da neće ići u Soči kako bi smanjio troškove u kriznim vremenima, ali kasnije se predomislio.

Iz Ureda predsjednika Josipovića reagirali su na objavljivanje ove fotografije tražeći da se naglasi kako je riječ o kadru koji skriva činjenicu da se u tom društvu nalazio i švicarski predsjednik Didier Burkhalter.

Izvor: tportal.hr