ivo josipović vojska

“Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv Islamske države. Hrvatska je dio međunarodne koalicije u borbi protiv te terororističke skupine u političkom smislu”, izjavio je predsjednik Ivo Josipović u New Yorku.

“Hrvatskoj javnosti treba jasno reći mi niti imamo vojsku ondje, niti je namjeravamo slati, niti smo angažirani ni na koji drugi način, mi smo u političkom smislu dio te koalicije”, rekao je Josipović.

State Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vodstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije. “To hrvatskoj javnosti nije, niti bi smjela biti nepoznanica, jer se o tome govorilo na NATO-ovu summitu prije dva tjedna u Walesu”, dodao je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska uključila u koaliciju kao članica EU-a i NATO-a te je, kao i oni, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma. “U smislu konkretne promoći još nismo sudjelovali, ali hoćemo”, rekla je Pusić. Dodala je kako Hrvatska podupire način suradnje sa zemljama koje se bore protiv Islamske države, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu.

Predsjednik Ivo Josipović i ministrica Pusić ovaj tjedan u New Yorku sudjeluju na velikom summitu posvećenom klimatskim promjenama i na početku rasprave u Općoj skupštini UN-a.