imigrant, azilant, silovanje, esplanada, hotel porin, importanne

Zagrepčanku je napao stranac dok se krajem srpnja šetala kraj hotela Esplanade. Počeo me psovati i nazivati kurvom, prisjetila se djevojka. Uhitili su ga policajci.

Muškarac (22) koji je u petak navečer napao djevojku (19) u zagrebačkom pothodniku Importanne centra nedavno je zatražio azil u Hrvatskoj. Sad je osumnjičen za bludne radnje i prijeti mu do godine dana zatvora.

Tijekom subote je predan pritvorskom nadzorniku kao treći stranac napadač u zadnjih mjesec dana. Čeka ispitivanje u tužiteljstvu koje će odlučiti hoće li za muškarca, koji dolazi iz Maroka, tražiti istražni zatvor zbog opasnosti od bijega ili ponavljanja djela. Podsjetimo, djevojka krvavih usta istrčala je iz toaleta i vikala kako ju je napao muškarac i htio silovati. Navodno ju je davio i ugrizao za usnu. Iako je prvo uspio pobjeći autobusom, kasnije se vratio do Glavnog kolodvora gdje su ga prepoznali svjedoci. Dojavili su policiji koja je na teren poslala interventnu ekipu. Priveli su ga i započeli istragu.

Nakon što je pročitala priču o napadu, u redakciju 24 sata se javila još jedna Zagrepčanka koju je, kaže, također napao stranac. Krajem srpnja šetala je nedaleko od zagrebačkog Glavnog kolodvora i hotela Esplanade gdje ju je presreo napadač.

– Bio je ispred mene, no očito me je vidio i zastao. Stao je i pokušala sam proći što dalje od njega no uhvatio me je za grudi i za ruku. Kad sam se pokušavala otrgnuti, počeo me psovati i nazivati kurvom – prisjetila se djevojka uz molbu da zbog proživljenog straha i šoka ostane anonimna. Derala se da ju pusti te mu je zaprijetila policijom. Na to je muškarac na mješavini hrvatskog i engleskog odgovorio: Kome ćeš ti zvati policiju? Ja sam policija! Djevojka je uspjela doći do obližnjeg kafića pa je napadač odustao od nauma i pobjegao.

Brzo su došli policajci i počeli istragu. Uhitili su ga nakon tri dana. Navodno su ga prepoznali su ga po snimkama videonadzora, a kako neslužbeno doznajemo, to mu nije bila jedina žrtva. Njega su zbog ovog napad također osumnjičili zbog bludnih radnji.

– Doveli su me na prepoznavanje iza stakla. Brzo sam ga prepoznala i potvrdila koji je od njih. Rekli su mi tad da je tražio azil u Hrvatskoj, ima 24 godine te da je kod nas došao iz Iraka. Priznali su mi da nije bio prijavljen u centru da ga ne bi tako lako pronašli – ispričala je žrtva. Sa svojim napadačem morat će se uskoro suočiti pred sucem, a zbog svega se osjeća loše.

– Gradom hodam s grčem u želucu. Nadam se da će nadležni napraviti sve kako bi se takvo što zaustavilo – iskrena je djevojka. Puno gore je prošla 40-godišnjakinja koju je prije osam dana u zagrebačkom naselju Dugave napao Afganistanac (27). Pratio ju je do zgrade i na ulazu rekao kako ide k prijatelju na drugi kat.

– Rukom mi je počeo pokazivati na drugi kat i govoriti: “You, me, there.” Nije prestajao pa sam pomislila da me želi opljačkati. Krenula sam prema stubištu i pokušala ga nagovoriti da izađe – rekla je žena za Večernji list. U naguravanju su završili na ulici, no nije ju prestao maltretirati. Davio ju je, vukao za kosu, a kad je htjela vrištati gurnuo joj je šaku u usta. Nasreću njezini vriskovi privukli su susjede pa je napadač pobjegao. Nešto kasnije policajci su ga ulovili. Imao je 1,6 promila alkohola u krvi.

I 40-godišnjakinja je bila kasnije pozvana na prepoznavanje te je uspjela prepoznati uhićenog Afganistanca. On je, neslužbeno doznajemo, već prekršajno prijavljivan te je prije četiri mjeseca vraćen iz Austrije. Unatoč napadu nije prijavljen za pokušaj silovanja već za bludne radnje.

Izvor: Sloboda.hr/24sata.hr