Bilo je mirno nedjeljno poslijepodne, ništa nije dalo naslutiti da će se nadomak granice s Bosnom i Hercegovinom dogoditi prava drama. Bilo je oko 15 sati. Marijan Babić hodao je makadamskim putem kada su ga zaskočili maskirani muškarci, ispostavilo se da je riječ o nekoliko migranata. Jedan od njih imao je pištolj s prigušivačem, piše Dalmacija News.

Babić je inače 77-godišnjak. Rodom je iz Vinice, dugo je živio i radio u Njemačkoj, a inače živi u Splitu. U ‘gradu pod Marjanom’ smještena je i njegova obitelj. Vikendom obitelj dođe u kuću na Aržanu pa je uobičajeno da se ondje i sastanu barem u vrijeme ručka. Kada nije u Splitu, Marijan je u Vinici. Oko kilometra hodanja treba mu do Aržana.

I kad je Marijan krenuo prema svojem domu nakon objeda, makadamskim putem, zaskočili su ga ondje već česti gosti. 

– Odvedite ga, kazao je drugi na lošem hrvatskom jeziku noseći kartu na kojoj je bilo naznačeno nekoliko pozicija, očito njima dobro poznatih.

Probijali su se gotovo tri sata kroz gustu šumu, a kada su došli do određene točke tamo ih je dočekalo još nekoliko migranata. Babića su pustili.

I dok je trajalo probijanje Babićev zet je u blizini vikend kuće naišao na ostatke obuće, hrane, higijenskih potrepština i ambalaže. Sve je prijavio policiji koja je izašla na teren i tek utvrdila kako je Marijan oko 20 sati stigao do svoje kuće.

Novinar Dalmatinskog portala uspio je stupiti u kontakt s otetim Marijanom Babićem.

Marijan Babić: Jedva sam se vratio kući

– Istina je, skočili su preda me s pištoljem. ‘U šumu’, kazali su mi. Rekli su da su migranti. Išao sam ih odvesti preko vodovoda, ali su mi naredili da ih vodim kroz šumu. Trebao sam ih odvesti do Vukića stina. Bila su dvojica, maskirani su bili, ovaj što je govorio bosanski je imao pištolj. Taj je bio bez brade, dok je drugi bio bradat, radi se o mlađim ljudima. Inzistirali su da ih vodim kroz šumu, a to je meni bilo teško, izgrebao sam se cijeli.

Marijan Babić je ispričao da je oko 6 sati trajala ta agonija. Po vrućini, bez kapi vode…

– Vratio sam se u 20.15 sati. Da nije bilo drinjaka, dehidrirao bih. Jedva sam se vratio kući, toliko sam bio smantan da nisam znao gdje ići. Sve je zaraslo iz vremena kada sam prije tu šetao, 50 godina nisam tu prošao. Na jednom mjestu bih pao da se nisam uhvatio za granu.

U jednom trenutku su mu rekli da ide nazad, a na mjestu gdje ih je doveo je bilo još ljudi. Komunicirali su putem mobitela s nekim na stranom jeziku (‘Ne znam je li to arapski’). Pitali su ga za policiju, koja je rekla da nije prijavljen slučaj.

– Ma ja im se ne bih javljao, ali već sinoć ih je nazvao moj rođak kada me vidio, a jutros su bili ovdje. I hrvatska i bosanska policija – rekao je Babić.

Izvor: Sloboda.hr/Dalmatinskiportal.hr/Dalmacijanews.hr
Foto: Dalmatinskiportal.hr