samo japanci

Slične zabrane u Europi su se pojavljivale već dosta puta unatrag desetak i više godina. Novost je da se slične stvari počinju događati i u Japanu.

Japanski nogometni dužnosnici odlučili su zabraniti rasističko ponašanje na tribinama, zabranivši navijačima dolazak na stadion.

Dužnosnici su naredili jednoj od najboljih momčadi japanske J-Lige da mora igrati pred praznim stadionom, kao kazna za transparent “Samo japanci” koji su navijači ivjesili tijekom utakmice u Tokiju početkom ovog mjeseca.

Riječ je o maloj skupini navijača Urawa Red Diamondsa koji su izvjesili zastavu “Samo Japanci” tijekom utakmice 8. ožujka, rekli su službenici kluba. Također su naveli kako je svrha transparenta bila udaljiti strance od dolaska u taj dio stadiona i ometati navijanje skupine; zaštitari su također prijavili “diskriminacijske povike” prema strancima.

Službenici kluba nisu pokušali ukloniti transparent prije završetka utakmice, jer ga prvotno nisu smatrali uvredljivim. Problem je nastao nakon što su navijači postavili slike na Internet.

Službenici kluba ispričali su se i rekli su kako su zabranili dolaske 20-ak pripadnika navijačke skupine. Predsjednik momčadi čak je izjavio kako će vratiti svoju plaću unatrag tri mjeseca kao dokaz odgovornosti.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Unatoč tome, ligaški službenici su naredili Urawa Redsima da moraju jednu utakmicu odigrati pred praznim tribinama.

Ovaj incident se dogodio uslijed rastuće zabrinutosti u Japanu zbog sve većih nacionalističkih osjećaja. Japan je zapeo u ružnim sporovima s Kinom i Južnom Korejom oko teritorijalnih i povijesnih pitanja.

Urawa Redsi, jedna od rijetkih momčadi bez stranih igrača, kažnjena je s 50 000 dolara 2010. kada su njihovi navijači vrijeđali strance suparničke momčadi.

Je li nešto slično moguće i kod nas?

Prijevod: Portal Pandora
Izvor: Time.com