japan, imigranti, azil, izbjegliceFoto: Reuters

Japan je prošle godine prihvatio samo 28 od 10.901 imigranta iz zemalja Trećeg svijeta, prema službenim brojkama koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

Prema pisanju Reuters-a, Japan je zaprimio zahtjeve za azil iz 79 zemalja. Na vrhu liste nalazi se Indonezija (1829), a slijedi ju Nepal (1451) te Filipini (1412) i Turska (1143).

Oni kojima su zahtjevi odobreni dolaze iz Afganistana (7), Etiopije (4), Eritreje (3) te Bangladeša (2).

Već se u medijima pisalo o činjenicama da veliki dijelovi Afganistana nisu pod vlašću Talibana, te da se u njih deportira veliki broj Afganistanaca iz Pakistana, pa čak i Njemačke, a sve pod budnim okom UNHCR-a.

Slična je situacija s Etiopijom i Eritrejom, dok u Bangladešu ne bijesni nikakav rat. Pitanje je stoga kako je 28 osoba uspjelo prevariti japanske vlasti kako bi im se dodijelio status „izbjeglica.“

Pored toga, Japan je dopustio ostanak dodatnih 97 osoba na „humanitarnim osnovama“, iako one nemaju status „izbjeglica.“

Tijekom protekle godine, broj prijava za azil u Japanu porastao je za 44 posto u odnosu na 2015., kada s eza azil prijavilo 7586 osoba. Od te brojke, japanske vlasti prihvatile su samo njih 27.

Prema japanskom zakonu o kontroli imigracije te priznavanju izbjeglica, svatko tko traži azil mora „dolaziti s područja gdje ima je ugroženi život, tjelesna sigurnost ili fizička sloboda.“

Japan tako već godinama ustrajava na sprječavanju velike mase lažnih „izbjeglica“ i prevaranata iz sigurnih zemalja, da putovanjem kroz 10-ak sigurnih zemalja dođu do Japana kako bi živjeli na račun ljudi koji tamo rade.

Osobe kojima zahtjev za azilom bude odbijen u Japanu završavaju u pritvoru, a potom ih se deportira u njihovu matičnu zemlju bez previše komplikacija. Procjenjuje se da Japan ima 1,4 posto stanovnika koji su rođeni izvan te zemlje.

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr