Russia's President Vladimir Putin (R) shakes hands with his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovich at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow in this October 22, 2012 file photo. When Yanukovich rejected a trade pact with the European Union and turned to Moscow, he put off painful, EU-prescribed economic surgery that could have hurt his re-election prospects. But he disappointed entrepreneurs who had hoped the EU deal would bring long-term growth by giving them easier access to rich markets and pushing Kiev harder to pursue policies - from cutting red tape and graft to tightening state budgets - that the IMF says would make post-Soviet Ukraine more competitive.        To match UKRAINE-EU/ECONOMY        REUTERS/Sergey Ponomarev/Pool/Files (RUSSIA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič priopćio je da je i dalje legitimni predsjednik Ukrajine te da je zatražio Rusiju da mu jamči osobnu sigurnost, što je prihvaćeno, prenose ruske novinske agencije.

‘Ja, Viktor Fedrovič Janukovič, obraćam se narodu Ukrajine. Smatram se zakonitim čelnikom ukrajinske države, izabran na temelju volje naroda’, poručio je, a prenosi Itar-Tass. Janukovič je dodao kako je zatražio da mu ruske vlasti zajamče sigurnost zbog prijetnji ukrajinskih ekstremista. Neimenovani ruski izvor za Interfax je izjavio kako je Janukoviču taj zahtjev i odobren. Prema pisanju ruske agencije RBC Janukovič se nalazi na državnom imanju u okolici Moskve.

U Rusiji su na zapadnim granicama u tijeku vojne vježbe u kojima sudjeluje 15 tisuća vojnika, a privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov upozorio je u parlamentu na to da će sve pokrete ruske vojske na Krimu izvan područja pomorske baze u Sevastopolju smatrati agresijom.

Ukrajinski parlament pristao je da zemlju vodi koalicijska vlada na čelu s bivšim ministrom gospodarstva Arsenijem Jacenjukom. On je upozorio na to da je zemlja na rubu ekonomskog i političkog kolapsa te je rekao da je ključno osigurati zajam Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se stabilizirao tečaj nacionalne valute.

Autor: F.Č./tportal/HRT
Foto: Reuters