tihomir jakovina ivan pavelić sdp hrvatske šume bonus

Prijatelj je najbolja imovina u životu – kaže narodna poslovica. Njezinu istinitost, u doslovnom smislu, odlično potvrđuje odnos bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića.

Dok još nije bio ministar, Jakovina je bio vlasnik poljoprivredne apoteke TJ-Prom. Bez obzira na to što mu je biznis loše stajao kreditirale su ga banke, ali i osiguravajuća kuća Helios koju je tada vodio njegov bliski prijatelj iz djetinjstva Pavelić.

Hipoteka na zgradu bez uporabne dozvole

Od Heliosa je Jakovina dobio 60.000 eura iako je kao kolateral za kredit dao hipoteku na gospodarsku zgradu koja nije imala uporabnu dozvolu.

To mu nije pomoglo da spasi firmu, međutim prijateljsku gestu nije zaboravio.

Kad je zasjeo u fotelju ministra poljoprivrede, imenovao je Pavelića šefom Hrvatskih šuma iako ovaj tada nije imamo nikakve veze sa šumarstvo i drvnom industrijom. Dio struke bio je zgrožen dok je Pavelić uzvraćao kako je tamo da upravlja, a ne da brani čast šumarske struke.

Jakovina pravdao Pavelićev izbor bogatim iskustvom

‘Ni direktor bolnice, da bi je uspješno vodio, ne mora biti liječnik. Hrvatske šume trgovačko su društvo i kao takvo se mora ponašati tržišno’, odgovarao im je Pavelić.

Svoj izbor Jakovina je opravdavao Pavelićevim menadžerskim iskustvom koje je 14 godina stjecao u Helios grupi, a od 2008. bio je predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas.

Istina treba se istaknuti kako pozicija predsjednika uprave Hrvatskih šuma tada i nije bio najatraktivniji posao na svijetu bez obzira na plaću veću od 17.000 kuna. Tvrtka je bila najpoznatija po brojnim aferama – ilegalna sječa, netransparentnost poslovanja, protuzakoniti natječaji, krivotvorenje diploma…

Međutim, tada se nije znalo, što je ovih dana izišlo na vidjelo, kako u menadžerskom ugovoru koji je Pavelić potpisao ima i stavka koja obećava masni bonus u slučaju dobrog poslovanja firme.

Pobrinuo se i za supruginu prijateljicu

Osim za prijatelje, Jakovina je bio široke ruke i za poznanike svoje supruge Sandre Petrović Jakovina. U njegovu ministarstvu posao je našla njezina dobra prijateljica, navodno i vjenčana kuma Maja Zeko Dokuš. Iako je bilo pritužbi na njezino zaposlenje i administrativnih problema, Jakovina ju je uporno premještao s jednog radnog mjesta na drugo.

Istovremeno ministra su jedan za drugim napuštali njegovi najstručniji pomoćnici, od kojih je Vesna Ganter izjavila kako bi njezin ostanak kod Jakovine bio čisti gubitak vremena.

Autor: Luka Filipović / tportal
Foto: Sloboda.hr/Youtube/HRT