158126895_gaza3_730629b

Izrael je nastavio sa zračnim napadima na pojas Gaze, nakon što je dan prije svoju vojnu kampanju podignuo na višu razinu sravnivši sa zemljom 13-katni stambeni neboder nakon što je upozorio stanare da napuste tu građevinu.

Riječ je o prvom takvom slučaju da je Izrael uništio tako veliku građevinu u Gazi. Neboder je napadnut dan nakon što je u palestinskom raketiranju juga Izraela ubijen jedan četverogodišnji dječak. Dječak je danas pokopan, a njegovu su pogrebu nedaleko od granice s Gazom nazočili i visoki izraelski dužnosnici.

Izraelska vojska objavila je da je u srušenom neboderu bio zapovjedni centar Hamasovih militanata te da je 10 minuta prije napada na zgradu ispalio upozoravajuću raketu bez eksploziva. Lokalni stanovnici tvrde da su u neboderu živjele 44 obitelji, a medicinski dužnosnici navode da je u tom napadu ozlijeđeno 17 osoba.

Egipat je jučer pozvao Izrael i Palestince da prekinu s neprijateljstvima i vrate se pregovorima. Ipak, zasad nema nikakvih naznaka da bi se pregovori u Kairu, koji su prekinuti u utorak, mogli uskoro nastaviti.

Izvor: HRT