5841534_f1c94aa8e043519bc8f95363bf1bfe5d_wm

Na parlamentarnim izborima održanima jučer u Mađarskoj, dosadašnja vladajuća stranka desnog centra Fidesz pod vodstvom Viktora Orbana osvojila je 45% glasova i još jedan mandat na čelu države. Fidesz je u koaliciji s malom Kršćansko-demokratskom narodnom strankom osvojio 37 zastupničkih mjesta preko nacionalne stranačke liste i još 133 zastupnička mjesta u izbornim jedinicama koje biraju po jednog zastupnika. Podsjetimo, Orbanova vlada je 2012. promijenila izborni zakon smanjivši broj parlamentarnih zastupnika s 386 na 199, pri čemu se 93 biraju razmjernim sustavom preko stranačke liste na nacionalnoj razini, a ostalih 106 većinskim sustavom u izbornim jedinicama koje biraju po jednog zastupnika.

Lijevo-liberalna oporbena koalicija Összefogás (hrv. Jedinstvo) je unatoč ujedinjavanju širokog spektra reformiranih komunista, ljevice i liberalnog centra uspjela dobiti glas samo 26% birača, što joj je osiguralo 38 zastupnika u parlamentu. Oko platforme rušenja Orbana i Fidesza s vlasti, okupili su se reformirani komunisti iz Mađarske socijalističke stranke (MSZP), tehnokrati iz „Zajedno 2014” (Együtt 2014), bivši zeleni iz Dijaloga za Mađarsku (PM), sljedbenici bivšeg mađarskog kontroverznog premijera Ferenca Gyurscanyja iz Demokratske koalicije (DK) te Mađarska liberalna stranka (MLP).

Nacionalno-konzervativna i euroskeptična stranka Jobbik Magyarorszagert Mozgalom (hrv. Pokret za bolju Mađarsku) stekla je povjerenje 21% birača, što je uvelo 23 Jobbikovih zastupnika u mađarski parlament. Stranci je potpora porasla za 5% u odnosu na zadnje izbore 2010., a među biračima mlađima od 35 godina je najjača politička opcija. Jobbik se zalaže za preispitivanje mađarskog pristupnog sporazuma s EU, zaokret u vanjskoj politici, zaštitu mađarskog poljoprivrednog zemljišta od multinacionalnih kompanija, učinkovitiju integraciju Roma u mađarsko društvo, očuvanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i zaštitu prava mađarske nacionalne manjine u okolnim zemljama.

Parlamentarni izbori učvrstili su vlast Viktora Orbana i Fidesza u Mađarskoj, ostavivši desnom centru dvotrećinsku većinu u parlamentu. Ostaje za vidjeti hoće li u idućem četverogodišnjem mandatu Fidesz izvući zemlju iz duboke gospodarske krize ili će se zadržati na dosadašnjoj populističkoj retorici i neoliberalnim gospodarskim potezima.

Autor: Leo Marić
Foto: index.hu