ivo lučić hrt bihFoto: HRT

Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest izjavio je u Dnevniku HRT-a kako nema saznanja da postoje dokumenti koji terete uhićene hrvatske državljane.

“Ovi ljudi sugurno nisu ništa krivi jer da jesu, odavno bi bili uhićeni. Sada se dogodilo spektakularno uhićenje, čiji je cilj izazvati strah i paniku u Orašju. Nažalost, šalje se i politička poruka da su Hrvati zločinci u BiH. Tu je čitav niz akcija koja se događaju u toj zemlji”, ocijenio je Lučić.

Na pitanje kako tumači da su se uhićenja dogodila dva dana nakon premijerova posjeta BiH, Lučić je odgovorio da premijer Plenković, a i veliki dio hrvatskih političara smatraju da su u BiH jače snage koje žele ulazak u EU, što, boji se, nije točno. “Bošnjačka politika je uglavnom okrenuta prema Erdoganu, srpska prema Putinu i vrlo je malo onih koji stvarno žele ulazak u Europsku uniju”, kaže.

Smatra da Hrvatska mora voditi svoju politiku i povući konkretne poteze kojima će onemogućiti ovakvih događanja. “Trebala bi uspostaviti svojevrsnu universalnu jurisdikciju i optužiti sve one koji su odgovorni za zločine protiv Hrvata i hrvatskih državljana bilo gdje, a posebno koji su sudjelovali u agresiju na Hrvatsku 92′ do 95′ godine jer do sada nismo podigli niti jednu takvu optužnicu.”

Ne slaže se s ministrom Šprljom da se ne treba politizirati tužiteljstvo i politika u BiH. “Treba se znati da je ono apsolutno ispolitizirano. Niti jedan tužitelj ne može dočekati kraj mandata, to su borbe za pozicije i vodi se rat drugim sredstvima”, kaže Lućić.

Po njegovom mišljenju Hrrvatska se dugo bavi Europskom unijom, ispunjava njezine zadače i krajnje je vrijeme da napokon vodi jednu hrvatsku, a ne europsku politiku, jer, kaže, “ne smijemo biti žrtve i plaćati ceh. Postoji čitav niz politika – i sudska i pravosudna – koji su u ovom slučaju zakazale”, uvjeren je.

RH je surađivala s Haškim sudom i dostavila je svu dokumentaciju, danas su se pojavile neke sumnje o kanalima kojima su dokumenti završili u BiH.

Lučić smatra da je veoma jasno odakle idu ti kanali, počevši iz Ureda bivšeg predsjednika Mesića, koji je davao Haškom tužiteljstvu, novinarima i obavještajnim službama informacije, do dokumentacije po sporazuma tužiteljstva još od 2009. do 2013.godine. Također smatra da i van institucija postoje brojni dokazi o tome.

Izvor: Sloboda.hr/HRT