ivica dačić

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Premijer Vučić bio je među prvim državnicima koji je čestitao HDZ-u i Tomislavu Karamarku na izbornoj pobjedi iako ona nije tada bila posve izvjesna. Smatrate li da bi vlada u Srbiji mogla bolje surađivati s desnom vladom HDZ-a nego s socijaldemokratskom vladom Zorana Milanovića i zašto?

“Ja sam već rekao da ja poznajem Karamarka dosta dobro iz perioda kad smo bili ministri unutarnjih poslova. Mislim da je tema hrvatsko-srpskih odnosa veoma dobra za predizborne kampanje i u Hrvatskoj prije svega, manje u Srbiji na sreću. Izbori su završeni i trebamo se okrenuti građenju naših dobrih odnosa. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza koje SDP u određenom momentu nije bilo dovoljno političke smjelosti jer bih ih netko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose dovedemo, ne u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa. Ne mogu vjerovati da nemamo zajedničkih interesa”.

Koji su to potezi za koje nemaju hrabrosti?

“Evo ja sam osobno Milanovića mjesecima jurio da odustanemo sporazumno od tužbe u Haagu. Na kraju oni to nisu smjeli napraviti, s druge strane je za nas to još ispalo i dobro. Važno je da u određenom trenutku imate smjelosti da povučete određene poteze”.

Ovih dana odnose su opteretile protubalističke rakete i naoružanje. Zašto je to danas jedna od tema u odnosima u ove dvije zemlje? Neke druge zemlje u susjedstvu Srbije su puno jače naoružane, poput Mađarske, zašto Srbija onda istom mjerom ne odgovora i njima?

“Zato što se pretpostavlja da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da sasvim je to logično. Ja ne znam šta će to vama, a ne znam ni šta će nama. Zato što valjda smo svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio da razgovaramo o tome da svatko mora da se naoružava jer to znači da imate određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja”.

Smatrate li članstvo Hrvatske u NATO-u ugrozom nacionalnih interesa?

“Ne, ne smatramo. Mi ne spadamo u te zemlje koje će biti paranoične. S druge strane, mi se ne miješamo u vašu odluku, idite gdje hoćete, u koji god blok. Srbija je uvijek bila neutralna. Ovdje je riječ o politici neutralnosti, nismo mi Švicarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti, ne želimo biti dio NATO-a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima”.

Hoćete li u tim novim odnosima s vladom u Hrvatskoj i dalje inzistirati na uređenju ili na postavljanju ćirilićnih natpisa i manjinskih prava u Vukovara i područjima gdje živi srpska nacionalna manjina?

“Ne znam. Hoćete li vi inzistirati da Hrvati u Srbiji koriste latinicu. Ja mislim da je to civilizacijsko dostignuće. Ako je to problem za modernu Hrvatsku ili modernu Srbiju onda mogu reći da smo zaostali u razvoju”.

Hoćete li to postaviti kao uvjet u pregovorima ili susretima s budućim dužnosnicima iz Hrvatske?

“Slušajte, mi vas poštujemo kao naše susjede. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. To isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumijemo. Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo jer svi su nas tjerali s ovih prostora da bježimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to”, kazao je Dačić za N1.

Izvor: Sloboda.hr/N1