austrija referendum eu europska unija

Sve više Austrijanaca podržava održavanje referenduma o ostanku zemlje u Europskoj uniji, pokazalo je prošlotjedno istraživanje bečkog tjednika Profil koje prenose svjetske agencije.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, čak 52 posto Austrijanaca izjašnjava se za održavanje referenduma o istupanju Austrije iz Europske unije po uzoru na Veliku Britaniju. Od tog broja, 30 posto smatra kako bi se referendum obavezno morao održati, dok 22 posto je mišljenja kako bi ga trebalo održati.

S druge pak strane, svega 25 posto Austrijanaca odlučno se protivi referendumu, a dodatnih 18 posto smatra kako bi moglo i bez izjašnjavanja građana o članstvu u Uniji.

U lipnju prošle godine je, podsjetimo, zahtjev za održavanje referenduma podržalo 261.065 građana, što je 4,12 posto stanovništva. S obzirom na to da je time ispunjen uvjet o 100.000 potrebnih potpisa, austrijski parlament morao je raspravljati o tome hoće li raspisati referendum, no takvo što još uvijek nije došlo na dnevni red.

Peticiju je inicirala 66-godišnja umirovljena prevoditeljica Inge Rauscher koja je slično izjašnjavanje pokrenula i 2000. godine, a tada je peticiju potpisalo 3,35 posto birača.

Umirovljenica Rauscher tada je smatrala da je veća podrška rezultat utjecaja ekonomske krize u Austriji i prošlogodišnjeg najavljenog referenduma u Grčkoj. Inače, Rauscher je poznata austrijskoj javnosti kao velika protivnica članstva te države u Europskoj uniji koja smatra kako je EU nedemokratska tvorevina čije zakone donose povjerenici koji nisu izabrani.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/agencije