david cameron velika britanija izlazak iz eu referendum

Velika Britanija održat će referendum o članstvu u Europskoj uniji u roku od najviše 12 mjeseci, objavio je u nedjelju britanski Independent prenoseći da britanski premijer David Cameron vjeruje da je pritisak stvoren najavama o održavanju referenduma najbolji način da se ishode određeni ustupci od ostatka Europe.

Premijer Cameron planira službeno objaviti datum održavanja referenduma na konferenciji Konzervativne stranke u listopadu, navodi list, dodajući da će se, prema predviđanjima, referendum održati u lipnju 2016. godine.

Cameron se obvezao na održavanje referenduma o mogućem izlasku ili ostanku u Europskoj uniji do kraja 2017. godine u manifestu Konzervativne stranke s kojim je izišao na parlamentarne izbore u svibnju ove godine.

Nakon što je osvojio izbore britanski premijer posjetio je europske prijestolnice kako bi svoje europske partnere upoznao s programom i dobio potporu za njega.

Neke od reformi koje Cameron traži unutar EU, u zamjenu za britanski ostanak u članstvu, su promjene vezane uz povlastice za migrante koji u Britaniju dolaze iz drugih europskih zemalja kao i opcija da zemlja ne ulazi u daljnje procese europske integracije.

Ured britanskog premijera nije želio komentirati ovo izvješće Independenta.