imigranti makedonija

Makedonska policija u subotu je suzavcem i omamljujućim granatama odgovorila na napad imigranata koji čekaju na njezinoj granici s Grčkom i zahtijevaju prolaz do zapadne Europe.

Sukob je izbio nakon što je jedan imigrant, najvjerojatnije Marokanac, zadobio teške opekline od udara struje kad se popeo na krov vagona. Razbješnjeli imigranti navalili su prema makedonskoj policiji i počeli ju gađati kamenjem, a policija je uzvratila suzavcem i omamljujućim granatama te pogurala nazad imigrante.

Makedonija je prije dva tjedna počela braniti ulazak u zemlju ekonomskim migrantima i na njezinoj granici s Grčkom od tada su stotine migranata iz Irana, Pakistana, Maroka, Bangaldeša i drugih zemalja. Makedonska vojska počela je u subotu ujutro postavljati ogradu na južnoj granici s Grčkom na mjestu gdje ulaze imigranti na svom putu prema zapadnoj Europi, a jedan dužnosnik je to nazvao “preventivnom” mjerom za bolju kontrolu vala imigranta.

Vojnici su počeli zabijati u zemlju metalne šipke dugačke oko tri metra i razvlačiti žicu, slično kao što je učinila Mađarska na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila val migranata. Imigranti iz ratnih zona – Sirijci, Afganistanci i Iračani propuštaju se preko granica.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji