imigranti, izbjeglice, migranti, silovanje, europska komisija, azilantFoto: Facebook

Imigrant (17) iz Afganistana uhićen je u Njemačkoj zbog silovanja i ubojstva 19-godišnje pro-imigrantske volonterke Marije Ladenburger, kćeri dužnosnika u Europskoj komisiji, piše Daily Mail.

Tijelo studentice medicine, koja je u slobodno vrijeme volontirala u centru za imigrante, pronađeno je 16. listopada uz rijeku Dreisam, u Freiburgu.

Maria je te noći bila na studentskoj zabavi. Oko 2.37 sati krenula je biciklom kući. Djevojka je silovana, zadavljena, a potom je njeno tijela bačeno u rijeku.

U blizini mjesta zločina policija je pronašla dugačku crnu vlas kose, koja je djelomično bila ofarbana u plavo i crni šal, koji je Maria nosila u noći ubojstva.

Tragovi DNK koje je policija pronašla na dokaznim materijalima nisu se poklapali ni s jednim u bazi podataka pa je policija odlučila pregledati snimke nadzornih kamera u blizini mjesta zločina.

Na snimci iz tramvaja zapazili su tinejdžera koji je, kako je policija priopćila, imao ‘specifičnu frizuru i djelomično obojanu kosu u plavo’.

Mladi Afganistanac je nakon uhićenja priznao da je silovao i ubio djevojku, a suđenje bi mu trebalo početi početkom 2017. godine.

Njemačka glasnogovornica policije izjavila je kako pokušavaju utvrditi je li žrtva poznavala ubojicu. Također provjeravaju je li napad bio unaprijed isplaniran.

Žrtva je kćer odvjetnika Clemensa Ladenburgera, pomoćnika generalnog direktora pravne službe Europske komisije.

Njezini roditelji u osmrtnici su između ostalog poručili: “19 godina Maria je bila velika zraka sunca u našoj obitelji a tako će i ostati. Zahvalni smo Bogu na daru koji nam je poklonio i dopustio da baš ona bude naše dijete. Uvjereni smo da je s Njim na sigurnom.”

Gradonačelnik Freiburga, Dieter Salomon, pohvalio je policiju na brzoj istrazi i uhićenju, ali je i upozorio lokalno stanovništvo da ne povezuju silovanje i ubojstvo sa imigrantskim statusom počinitelja.

“Dobro je da je policija ovako brzo i učinkovito djelovala na ovom okrutnom i užasnom ubojstvu… Ljudi ne bi trebali koristiti porijeklo počinitelja kako bi stvarali generalizirane stavove o imigrantima, već umjesto toga trebali gledati na ovo kao izolirani slučaj.”

Policija istražuje ubojstvo još jedne djevojke

Afganistanac je u Njemačku došao 2015., kao maloljetnik bez pratnje i živio je kod udomiteljske obitelji. Policija navodi i kako je imigrant već otprije imao kriminalni dosje, te je bio predmetom istrage zbog “ilegalnog ulaska”.

Policija pokušava utvrditi je li uhićeni Afganistanac odgovoran za ubojstvo još jedne djevojke. Riječ je o Carolin G. (27) koja je silovana i ubijena početkom studenog dok je džogirala u Endingeu, nedaleko od Freiburga. Na mjestu zločina nisu pronađeni tragovi DNK, što policiji otežava istragu.

Izvor: Sloboda.hr/24 sata