kazimir kovačić ndh ustaše markov trg

U emisiji Markov trg emitirani su dijelovi razgovora s Kazimirom Kovačićem, hrvatskim emigrantom koji živi u Argentini. Kovačić ima 102 godine, rođen je 1914. godine, odlično se sjeća mnogih važnijih povijesnih događaja iz razdoblja kraljevine Jugoslavije, djelomice čak i Austro-Ugarske, vremena Nezavisne Države Hrvatske gdje je bio na službi kao časnik boreći se na brojnim frontovima, u Hrvatskoj, ali i na tzv. istočnom frontu, odnosno Rusiji i Ukrajini. Kazimir Kovačić ima poseban dar govora kojim slušatelja uvede u ta davna vremena pa su ova njegova prisjećanja, svjedočanstva izuzetno vrijedna, budući dočaravaju neusporedivo snažniji dojam tih vremena od bilo kakvog dokumentarnog filma ili bezličnih povijesnih interpretatora.

Posebna vrijednost svjedočanstva Kazimira Kovačića jest u tome što je suvremenik svoje vlastite priče, politički nimalo kontaminiran komunizmom i jugoslavenstvom te omogućuje uvid u našu povijest sa jedne drugačije perspektive od one na koju smo navikli. Mogli bi reći s perspektive istine.

U emisiji Kovačić se prisjeća raspada vojske kraljevine Jugoslavije, mnoštva sitnih detalja tog kaotičnog vremena koji upotpunjuj suhu faktografsku povijesnu interpretaciju događaja nakon bombardiranja Beograda. U drugom dijelu Kovačić opisuje euforiju hrvatskoga naroda koja je nastala propašću kraljevine Jugoslavije i uspostavom Nezavisne Hrvatske Države. Opisuje Kovačić držanje Mačeka, potporu koju je dao Paveliću, način kako je za kratko vrijeme u Hrvatskoj nastala potpuno nova i vrlo funkcionalna državna tvorba. Također Kovačić donosi svoje vrlo umjerene političke kvalifikacije o odnosu pojedinih političkih čimbenika poput ustaša, Mussolinija ili Hitlera prema tim sudbonosnim događajima, Isto tako Kovačić opisuje život u Zagrebu, odnose prema Srbima i Židovima. U trećem dijelu razgovora Kovačić opisuje svoj ratni put od prijave kao dobrovoljca u 269 pukovniju s kojom odlazi na istočno ratište u Ukrajinu i Rusiju. Opisuje kakav je odnos bio prema domaćem stanovništvu, potom povratak u Hrvatsku i vojni angažman na čišćenju terena i osiguranju željezničke komunikacije od terorističkih partizanskih akcija. Spominje Jožu Horvata, Izidora Štroka, Kostu Nađa i druge.

Gosti u studiju su bili povjesničar Josip Jurčević i publicist Igor Vukić. Jurčević je priznao da mu je kao povjesničaru izuzetno zanimljivo slušati svjedoka tih događaja koje je Kovačić faktografski vrlo precizno opisao. Igor Vukić je ispričao kako je s Kovačićem imao prilike puno puta razgovarati te da mu je upravo on bio jedan od važnijih izvora u istrazi istine o logoru Jasenovac i pripremi knjige o Jasenovačkim logorima kojom zajedno s ostalim autorima razbija jugoslavenske krivotvorine i mitove.

Osim što slušajući Kazimira Kovačića imate osjećaj kao da ste sjeli u vremeplov, njegova interpretacija naše povijesti potpuno pobija sve one koji političare koji će u nadolazećoj kampanji naglašavati kako se treba okrenuti budućnosti i ostaviti prošlost. Takve će ‘dobronamjerne’ savjete davati dvije vrste političara. Jedni su ortodoksne budale. A drugi zločinci koji žele zametnuti trag svojih nedjela kako bi ih ponovo mogli činiti.

Izvor: Sloboda.hr/Markov trg
Foto: Youtube/snimka zaslona