U ponedjeljak se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu vodila zanimljiva rasprava o civilnom društvu u Europskoj uniji. Dok su zastupnici s lijevog dijela političkog spektra uglavnom pozivali su na širenje prostora za djelovanje LGBT udruga i organizacija koje pomažu ilegalnim migrantima, eurozastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić istaknuo je njihovu očitu nedosljednost.

– EU poziva na širenje prostora za djelovanje civilnog društva, a istovremeno suzuje taj prostor određujući vrijednosni okvir unutar kojeg bi civilno društvo trebalo djelovati. U taj okvir uklapaju se LGBT i slične udruge, no ne uklapaju se udruge koje promoviraju kršćanske vrijednosti pa ne dobivaju gotovo nikakav novac od nacionalnih vlada i Europske unije, rekao je Ilčić.

Pritom se dotaknuo i modela financiranja civilnog društva, ističući da upravo kod udruga s ljevice dominira javno financiranje, dok od građana ne dobivaju gotovo nikakve donacije.

– Kakve su to nevladine udruge koje upravo od vlada pune najveći dio svog proračuna?! To ustvari više nisu udruge civilnog društva već instituti koji promoviraju ideje političara koji ih financiraju, zaključio je Ilčić te pozvao na pravednost, dosljednost i poštivanje pluralnosti.

Cjeloviti transkript dvominutnog govora i fotografija Ladislava Ilčića nalaze se u privitku, a snimka u nastavku.

Izvor: Sloboda.hr