icty

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo je od Žalbenog vijeća ICTY-ja da poveća kazne četvorici bivših čelnika Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milovanu Petkoviću na 40 godina zatvora, objavio je ICTY.

Tužitelji i obrane šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata 12. siječnja podnijeli su žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su u svibnju 2013. osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH, osmišljenih u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sadržaj žalbi obrane tajan je, a tužiteljski je djelomično tajan te je objavljeno da su se tužitelji žalili po četiri osnove i slijedom toga tražili povećanje kazni, prenosi HRT.
Pravomoćna presuda u ovom predmetu, prema planu rada ICTY-ja, očekuje se tek u lipnju 2017.