rumunjska lustracija

Vrhovni sud Rumunjske potvrdio je u srijedu presudu na 20 godina zatvora nekadašnjem šefu komunističkog logora, nakon prvog suđenja te vrste u zemlji, 26 godina nakon pada totalitarnog režima.

Optužen za “zločin protiv čovječnosti”, Alexandru Visinescu (90) osuđen je na prvostupanjskom sudu u srpnju ali je podnio žalbu. Presuda je sada konačna.

Optužen je da je podvrgnuo “režimu istrebljenja” političke zatvorenike u zatvoru Ramnicu Sarat, jednom od najstrašnijih komunističkih kaznionica u Rumunjskoj.

Njegova odvjetnica tvrdila je da nema “nikakvih dokaza o namjeri optuženika da nanosi dodatne patnje u odnosu na ono što je bilo predviđeno ondašnjim zakonom”.

Visinescu nikada nije izrazio žaljenje ili zatražio oprost od žrtava, tvrdeći da je samo “slušao naredbe” nadređenih i poštivao važeće zakone.

Najmanje 14 političkih zatvorenika umrlo je tijekom službe Visinescua, između 1956. i 1963., u “paklu tišine” Ramnicu Sarat, gdje je svaki zatvorenik bio sam u ćeliji i nije smio ni s kim razgovarati.

(Hina)