hss beljak marijana petir sdp

Hrvatska seljačka stranka (HSS) će na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore izaći u predizbornoj koaliciji s SDP-om, odlučio je većinom glasova u četvrtak kasno navečer u Jastrebarskom Glavni odbor HSS-a.

Beljak je rekao da je 87 članova Glavnog odbora HSS-a glasalo za tu odluku, 13 ih je bilo protiv i petero suzdržanih. Na temelju izvješća pregovaračkog tima HSS-a, Glavni odbor HSS-a donio je odluku da HSS sklopi sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore 2016. i izbore za Europski parlament 2019. sa SDP-om i njegovim koalicijskim partnerima.

“Dakle, odluka je bila donesena velikom većinom glasova. Ja sam i prije same sjednice rekao da neću dopustiti da se stranka cijepa i dijeli i da je odluka bila sa manjom većinom donesena, ne bismo je donijeli, nego bismo na izbore išli sami. Ovakva većina, međutim, daje nam za pravo reći da smo donijeli dobru odluku, prije svega za našu Domovinu, a onda i za HSS kao stranku koja je u zadnjih 10 godina devastirana po svim linijama i gdje je nužan zaokret”, istaknuo je Beljak u izjavi za Hinu nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Rekao je da nikome ne zamjeraju ništa te da ovime nisu postali dio SDP-a, nego su i dalje HSS. “Naš pozdrav je i dalje ‘Vjera u Boga i seljačka sloga’. Radit ćemo na onome što najbolje znamo – a to je napokon briga za očuvanje hrvatskih ruralnih prostora, hrvatske obitelji kao nukleusa društva, hrvatskog sela”, naglasio je Beljak.

Poručio je kako je HSS spreman za prijevremene parlamentarne izbore i napravit će sve da se “napokon u ovoj državi nakon dugog, dugog niza godina, nešto počne raditi za hrvatsko selo”.

“Bez jakog hrvatskog sela, nažalost, neće biti ni jakog hrvatskog grada, a onda niti hrvatske države. Zadnji su nam trenuci da se nešto počne raditi i mi smo spremni”, istaknuo je predsjednik HSS-a.

Na pitanje što je SDP ponudio HSS-u Beljak je rekao da nisu razgovarali o foteljama nego o programima, a detalje sporazuma izlaska na izbore će ovih dana dogovoriti. Rekao je i kako još ne zna kada će HSS s SDP-om potpisati koalicijski sporazum.

SDP je navodno HSS-u ponudio mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i još četiri do pet saborskih zastupnika.

Beljak to nije potvrdio, a na pitanje je li spreman preuzeti dužnost potpredsjednika Vlade ili dužnost ministra poljoprivrede, rekao je da će se sada koncentrirati na što bolji izborni rezultat te motivaciju članstva jer im prvo treba objasniti o čemu se radi. “Kada se to sve skupa dogodi, onda ćemo i razgovarati o mjestima poslije izbora”, naglasio je Beljak.

“Dakle, nećemo raditi ražanj, a zec je još u šumi. Izbore treba dobiti. To neće biti nimalo jednostavno. Vlada Zorana Milanovića je imala dobrih stvari, ali je imala i određenih propusta. Na tim propustima se mora poraditi i mi ćemo tu dati svoj maksimalni obol”, istaknuo je Beljak. Rekao je kako misli da su i u SDP-u svjesni da nisu radili dobro što se tiče poljoprivrede.

“U budućnosti ćemo, ako će birači tako htjeti, to raditi mi”, poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Glavni odbor HSS-a ima 134 člana, a kvorum je na sjednici u Jastrebarskom činilo 110 HSS-ovaca.

Upitan jesu li neki članovi Glavnog odbora stranke napustili sjednicu, Beljak je rekao da su svi koji su bili zainteresirani ostali na sjednici.

“To je uvijek tako. Glavni odbor ima 134 ljudi, imali smo dobar kvorum i za razliku od nekih prijašnjih odluka, ova odluka je punovažeća i u ovom trenutku za HSS najbolje moguća. Naravno, da je bilo bilo kakvih manjih razlika, sigurno ne bismo donijeli takvu odluku, ne bismo išli na preglasavanje, tipa 49-51, sigurno ne. To ja ne bih dopustio jer bi to onda značilo rascjep u stranci, a ovako imamo veliku većinu članova koji su za tu opciju”, objasnio je Beljak.

Dodao je kako ta opcija da se ide u koaliciju s SDP-om nije njihov prvi izbor, jer je njihov prvi izbor samostalni izlazak na izbore, ali u ovoj situaciji poštenije je da partnere izaberu prije izbora nego da čekaju poslije izbora i da idu kod javnog bilježnika.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica HSS-ova Predsjedništva i Glavnog odbora Marijana Petir ranije je izjavila kako joj je neprihvatljiva koalicija HSS-a sa SDP-om jer te dvije stranke, rekla je, baštine bitno drugačiji sustav vrijednosti.

Glavni odbor HSS-a ima 134 člana, a kvorum je na sjednici činilo 110 HSS-ovaca.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah