švicarski franak hsp as rudolf dvorski

Iako je sa stranačkim kolegama još u ponedjeljak pohodio HDZ, zamjenik predsjednika HSP AS-a Rudolf Dvorski odlučio je napustiti tu stranku, a sa sobom, kako tvrdi, vodi još 1.500 članova. Neka mu je sretno, odgovara stranački tajnik Pero Ćorić.

Da napušta stranku, Dvorski je potvrdio za Antenu Zadar. ‘Ne istupam ja sam iz stranke već će sa mnom to učiniti 1.300 do 1.500 ljudi’, kazao je Dvorski za Antenu Zadar.

‘Ne možemo sudjelovati u stranci u kojoj vlada deficit demokracije te hirovi pojedinaca’, objasnio je kasnije na press konferenciji sada već bivši šef zadarskog županijskog HSP AS-a Tomislav Šarić ukazavši na to da se glavni razlog izlaska zadarskog ogranka iz stranke krije u činovima dva čovjeka – Vladimiru Tepešu i Peri Ćoriću.

‘Nitko nije čuo ni za jedan projekt HSP-a AS na području države. U Zadarskoj županiji da, ali na državnoj razini ne. Ne možemo više podržavati Hrvatsku stranku prava Ante Starčević na državnoj razini, kada se njezin program temelji na dnevnim promišljanjima jednog ili dva čovjeka s čijim se stavovima ne slažemo. Mi smo apelirali na promjene, ali uzalud’, naglasio je Rudolf Dvorski.

Dvorski je objasnio kako sada već bivši zadarski HSP AS nije htio više biti dio stranke-glasnogovornika drugih stranaka s čime se, kako je iznio, slaže gotovo cjelokupno zadarsko članstvo – 1500 osoba.

‘Ima nas 1500 u Zadarskoj županiji, a 300 zamolnica za učlanjenje nismo ni poslali u Zagreb jer se jednostavno ne slažemo s vrhom. Ljudi su se htjeli učlaniti radi dobrih stvari koje su radile naši lokalni i županijski ogranak, a ne vrh stranke’, pohvalio se Dvorski.

Zadarskim HSP-ovcima u planu je već osnivanje nove stranke, a pojavile su se spekulacije da bi na izbore mogli i s Mostom. ‘Planiramo i dalje surađivati s trenutnim partnerima na lokalnoj i županijskoj razini, jer mi smo tu da surađujemo za boljitak društva, a ne da rušimo mostove, zaključili su.

Iako se možda ne ističe na nacionalnoj razini, Dvorski je u HSP AS-u ipak zamjenik predsjednika stranke, ali i zadarski dožupan, a u ponedjeljak je sudjelovao i na pregovorima s HDZ-om. Kako piše Zadarski list, nezadovoljstvo zadarskih starčevićanaca načinom i stilom vođenja stranke na nacionalnom vrhu, već dulje vrijeme tinja i postalo je sada već pitanje vremena kada će doći do razlaza Rudolfa Dvorskog ne samo s čelnicima nego i sa strankom uopće.

‘Rudolf Dvorski nesumnjivo je autentičan predstavnik suvremene hrvatske desnice, ali za razliku od svojih nacionalnih šefova u stranci koji kao da žive u 19. stoljeću, Dvorski je simbol moderirane političke desnice, čovjek je u kontaktu s našom realnošću koja nas okružuje, a u kojoj ne možete više javnosti prodavati izlizane jeftine štosove i floskule iza kojih nema ama baš nikakvog sadržaja ni smisla. Zato me ne bi čudilo da napusti to društvo kojemu više ne pripada’, izjavio je za Zadarski list jedan poznati pravaš koji je želio ostati neimenovan.

U međuvremenu, pojavila se i spekulacija kako iza razbijanja HSP AS-a stoji HDZ. Naime, već ranije se pojavila informacija da Plenković kao novi predsjednik HDZ-a u koaliciji ne želi HSP AS, odnosno ne želi HSP AS koji predvode Ivan Tepeš i Pero Ćorić.

Plenković je jučer, upitan kakav mu je stav prema suradnji s HSP AS i Hrastom, odgovorio da će s tim strankama razgovarati kada bude imao legitimitet predsjednika stranke te će s Predsjedništvom donijeti odluke je li za stranku dobro da na iduće izvanredne parlamentarne izbore idu samostalno ili u različitim oblicima predizbornih koalicija.

Ma nema govora da iza ovoga stoji HDZ, kaže za tportal.hr glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić. Naš sada već bivši dožupan u izuzetno je lošim odnosima s HDZ-ovom zadarskim županom Stipom Zrilićem. Čak sam mu i ja zamjerio što nije uspio uspostaviti komunikaciju s njim. Mislim da se župan osobno s njim čuo samo jednom’, kaže nam Ćorić.

Dodaje da je upravo on Dvorskom preporučio da napusti stranku. ‘On ima pravo napustiti stranku. Na našim pregovorima nije bilo prostora da on ostvari saborski mandat. Na pr’ošlim izborima bio je 14. na listi, a želio je biti iza Tepeša i mene. Međutim sukladno obvezama u stranci dobivate i neka prava, a on obveze gotovo da nije imao, nije odrađivao ništa na terenu’, kaže Ćorić za tportal.

Uvjeren je da Dvorski napušta stranku jer nije zadovoljan onime što mu se ponudilo za nadolazeće izbore. ‘On je četiri godine bio na Zavodu za zapošljavanje, ja sam ga doveo od tamo i dovukao do mjesta dožupana. Neka slobodno ide s drugima u Sabor sada’, kaže Ćorić.

Rudolf Dvorski na prošlim je izborima bio 14. na listi domoljubne koalicije u 9. izbornoj jedinici i osvojio je  1.986 preferencijalnih glasova. Za usporedbu, predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš koji je bio treći na listi u 4. izbornoj jedinici osvojio je 1.558 preferencijalnih glasova, dok je Pero Ćorić kao 7. na listi u 5. izbornoj jedinici osvojio 1.358 preferencijalnih glasova.

Izvor: Sloboda.hr/tportal