Hrvati u Srbiji još uvijek se suočavaju s brojnim izazovima kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru i negativan društveni ambijent, istaknuto na sastanku čelnika Osječko-baranjske županije i grada Osijeka s predstavnicima Hrvata iz Srbije.

Predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je kako su neki od izazova manjinske politike koje nisu uključive, jedna vrsta napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da najveći dio izazova dolazi iz političkog okvira koji u Srbiji nije najsretnije uređen, jer politike koje se vode prema hrvatskoj zajednici nisu usmjerene prema njezinim interesima i potrebama.

Sastanak je u petak organiziran u povodu manifestacije “Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”, a Žigmanov ističe kako su došli predstaviti kulturnu baštinu i rezultate rada hrvatske zajednice u Srbiji, što bi, kako tvrdi, bilo daleko siromašnije, bez podrške Vlade RH, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

U Srbiji ostalo manje od 60 tisuća Hrvata

Podsjeća kako je od nekadašnjih 200 tisuća u Srbiji ostalo manje od 60 tisuća Hrvata te da rade sve što mogu kako bi na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji od 1. do 31. listopada, potaknuli i ohrabrili one koje su prikrili svoje nacionalno porijeklo, da na popisu kažu da pripadaju hrvatskom narodu.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić napominje kako je, prema zadnjem popisu stanovništva, u Srbiji bilo 57.900 Hrvata, ali i više od 300 tisuća onih koji su se izjasnili kao Bunjevci, Jugoslaveni ili se nisu izjasnili, pa stoga smatra da je Hrvata u Srbiji sigurno puno više.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako Županija posljednjih godina pokušava komunicirati teme koje su bitne za normalan život i egzistenciju, Hrvata u Srbiji, jer je bitno da Hrvati na tome području osjećaju potporu i solidarnost Osijeka, Županije i Hrvatske.
Suradnja će se nastaviti i produbiti, jer moramo biti uz naš narod, gdje god da se nalazi, to je naša obaveza, koju moramo ispunjavati, poručio je Anušić.

Važno da se na popisu stanovništva u Srbiji svi Hrvati i izjasne kao Hrvati

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio kako je bitno da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji svi Hrvati i izjasne kao Hrvati jer hrvatska zajednica tamo živi već stoljećima.

U sklopu manifestacije “Osijeku s potpisom-Hrvati iz Vojvodine” predstavit će se blok časopisa “Književna revija” pod nazivom “Suvremeno dijalektalno pjesništvo na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj”, održat će se javna tribina “Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”, a u osječkom HNK-u održat će se svečana akademija na kojoj će se predstaviti kulturna baština Hrvata u Srbiji.

Izvor: HINA

foto: facebook