ruza_pavelica1

Nakon medijskog linča hrvatskih medija na Ružu Tomašić koja je u australskom gradiću Geeolong nastupila u Domu Australsko-hrvatskog društva pod slikom dr. Ante Pavelića, priopćenjem se oglasio i Upravni odbor australsko-hrvatskog društva -“Geelong”. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Ovim pismom želimo izraziti prosvjed protiv pisanja u vašim novinama. Uzeli ste sebi za pravo odlučivati o tome koje slike i fotografije smijemo držati u našim hrvatskim klubovima u Australiji.Tko ste vi, dame i gospodo, koji biste iz Hrvatske htjeli upravljati našim navikama i našim životima? Nije vam smetalo kada smo pod tim istim slikama prikupljali pomoć koja je u velikoj mjeri bila zloupotrijebljena. Ne smeta vam ni to što su u vašoj tvrtki plaće bespravno visoke dok veliki broj Hrvata u domovini živi na rubu egzistencije. Mi znamo tko ste. Vi ste ostaci komunističkog jednoumnog sustava i licemjeri koji prosvjedujete protiv jednog autoritarnog režima a veličate drugi u kojem je bez suđenja pobijeno stotine tisuća Hrvata. Naposljetku, Ruža Tomašić je naša gošća i ni na koji način nije mogla utjecati na činjenicu koje će slike i fotografije biti u našim domovima. Kad biste imali barem malo dobre volje i opće kulture, da i ne spominjemo dobre namjere, ne biste ni pisali o tome. Naime, bavili biste se stvarnim i realnim problemima hrvatskog društva o kojima, nažalost, pišete i izvješćujete ispod svake novinarske razine.

Hrvatski su domovi uređeni u skladu sa zakonima države Australije i u našim nas domovima već desetljećima ( dom je osnovan 1957.) posjećuju i posjećivali su nas kako premijeri Australije tako i razni ministri svih političkih opcija. Australsko Hrvatsko Društvo-Geelong su posjetili svi dosadašnji diplomatski predstavnici Republike Hrvatske (veleposlanici i generalni konzuli) od 1992. do danas. Stoga u duhu ljudske tolerancije, nepristranog izvješćivanja i poštivanja slobode onih medija koji zbore i pišu istinu – nadasve poštujući nas Hrvate koji živimo u Australiji, koji neizmjerno cijenimo i volimo svoju domovinu Hrvatsku i koji uvijek bivamo dobri domaćini svojim sunarodnjacima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – molimo da primite na znanje ovo naše negodovanje i ovaj naš prosvjed”.

S poštovanjem,

Upravni odbor australsko-hrvatskog društva -“Geelong”

Autor: F.Č.
Foto: HSP-AS