Dječja emisija Juhuhu Tanja Kirhmajer Jelena Milošević kefir HRT

Na e-mail adresu portala zdravstveniodgoj.com stiglo je pismo zabrinute majke koja je isto pismo uputila urednici programa HTV 2 Vesni Karuzi i urednicama magazina za djecu „Juhuhu“ Tanji Kirhmajer i Jeleni Milošević. Dječja emisija „Juhuhu“ prikazuje se rano ujutro, a gledateljica se žali na „indirektno seksualno zlostavljanje djece“ u epizodi o marsovcima koja je prikazana u petak 20. veljače u 8 i 20. Marsovac je djeci prikazan obučen u uski kostimić koji je, što zbog kroja, što zbog igre bojama, naglašavao genitalije muškarca. Prvo je prikazan u izdvojenom prozorčiću s veće udaljenosti i upravo su iz takvog plana genitalije muškarca, zahvaljujući kostimu, klincima morale odmah upasti u oči. Kasnije je sniman blizu, ali tako da se vidi skoro cijelo tijelo, i ispod pojasa. Tada su genitalije nešto manje upadale u oči tako da se većina zabrinutih roditelja vjerojatno brzo uvjerila kako im se samo pričinilo da je to malo previše vulgarno i seksualizirano. No, cijelo vrijeme marsovac je imao kretnje, gestikulaciju i način govora koji se obično pripisuju feminiziranim homoseksualcima. Marsovac Kefir bio je vrlo simpatičan, naročito djeci. A djeca vole imitirati takva stvorenja…

Pismo zabrinute majke prenosimo u cijelosti:

Poštovana gđa. Karuza,

pišem Vama kao urednici cijelog HRT 2 programa na kojem je prikazana sporna scena i zato što email adrese urednica Kihmajer i Milošević na web stranici nisu dostupni, pa Vas molim da im kao nadređena proslijedite moju žalbu i primite na znanje što je prikazano.

Poštovane urednice Kihmajer i Milošević,

Danas 20.2.2015. u emisiji Juhuhu u sceni oko 8:20 muški glumca je bio obučen u kostim potpuno neprimjeren za dječju emisiju i za malu predškolsku djecu koja ju gledaju. Kostim “Kefira” je potpuno seksualiziran i vidi se preko materijala muško međunožje. Glumac se glasao neprimjerenim zvukovima i gluma je odisala homoseksualnošću, bilo je u najmanju ruku neprofesionalno i definitivno takvoj glumi i kostimu nije mjesto u dječjoj emisiji, trebalo bi Vas biti sram da ste to dopustile.

Da li ste Vi svjesni da vašu emisiju gledaju mala djeca, ne samo školarci? Kako vam se može dogoditi takav propust? Da li vi imate ijednog pedagoga da Vas savjetuje što je primjereno prikazivati djeci, a što nije? Ovo je indirektno seksualno zlostavljanje djece.

Kao majka 2 djece jako sam razočarana, zabrinuta i otkazat ću Vam pretplatu zasigurno, te ću se potruditi proširiti svoju poruku i do drugih korisnika putem svih dostupnih mreža i medija. Plaćamo 80 kuna pretplatu, u mojoj kući čak 4 pretplate, a Vi nam, druge riječi nemam, trujete djecu. Nemam više riječi koliko sam razočarana i zgrožena.

S poštovanjem,

(Podaci poznati uredništvu)