francuska islamisti terorisički napad

Dvojica naoružanih muškaraca koja su tijekom mise upala u crkvu u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu na sjeveru Francuske i uzeli taoce, ubili su jednog zarobljenika, javio je BBC, pozivajući se na medije i policiju. Otmičari su mrtvi, ali su prije toga ubili svećenika kojeg su držali zajedno s još nekoliko talaca.

Pierre-Henri Brandet, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, rekao je kako je jedan talac ozlijeđen i u kritičnom stanju te da su uz svećenika bile zatočene još četiri osobe. Le Figaro je izvijestio kako je jedna osoba uspjela pobjeći i uključiti alarm.

Agencija Amak objavila je da je tzv. Islamska država preuzela odgovornost za napad. Napad je bio odgovor na njezine pozive da se napadaju države koje sudjeluju u međunarodnoj koaliciji koja se vodi protiv nje, navodi agencija.

Navodno je jedan od napadača nosio tradicionalnu muslimansku kapu i imao dugačku bradu. Istragu je preuzeo Odjel za borbu protiv terorizma. Na mjesto napada stigao je i francuski predsjednik Francois Hollande. Najavio je da će se navečer sastati s nadbiskupom Normandije, nakon čega će se susresti s čelnicima svih vjeroispovijesti u državi.

Papa Franjo osudio je taj “barbarski” napad, objavio je Vatikan. “Posebno smo šokirani jer se strašno nasilje dogodilo u crkvi u kojoj se objavljuje Božja ljubav”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. Rekao je da Papa osjeća “bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja” te da “najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.”

Francuski premijer Manuel Valls napad u crkvi nazvao je užasnim i barbarskim činom. “Ranjeni su cijela Francuska i svi katolici”, “oduprijet ćemo se” tom “barbarskom napadu”, poručio je na Twitteru Valls.

Ovaj napad dodatno je povećao napetost u zemlji koja je već doživjela nekoliko islamističkih napada. Vlasti su već nekoliko puta produljile izvanredno stanje. Sada je na snazi do siječnja.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Telegraph.co.uk