hnd hnip saša leković siniša kovačić

Nakon što je notorni predsjednik HND-a Saša Leković poslao pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu u kojem je, krajnje neobjektivno i pristrano – prozvao sadašnju vlast da ruši slobodu medija, pritom istaknuvši Tomislava Karamarka, Domoljubnu koaliciju i ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića, reagirali su i Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) koji su britko razotkrili Lekovićeve laži.

“Hrvatski novinari i publicisti već su upozoravali na smanjivanje medijskih sloboda, poglavito u protekle četiri godine kada je potpuno neopravdano nakon 72 godine izlaženja ugašen dnevno-politički list Vjesnik ili primjerice kada se prema medijima vodila posebna porezna represija, pa su se tiskanim medijima brojale riječi kako bi mogli ostvariti nižu stopu PDV-a. Ni dugo obećavana medijska strategija nije ugledala svjetlo dana, a broj nezaposlenih medijskih djelatnika nabujao je preko 1500. Pored tih nekoliko činjenica, potpuno je neopravdano za gušenje medijskih sloboda prozivati nedavno izabranu vlast i najmanje razloga za dizanje galame imaju oni koji su se na teret poreznih obveznika bavili navijačkim novinarstvom”, poručio je predsjednik HNiP-a Siniša Kovačić.

Podsjetimo, Leković je, među ostalim, napisao:

“Nažalost, u našoj zajedničkoj domovini Hrvatskoj sloboda izražavanja i neovisnost medija su ugroženi uz prijetnju da će se situacija rapidno pogoršavati u smjeru scenarija već viđenih u nekim zemljama Europske unije… Iako je Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postala punopravnom članicom Europske unije ispunivši i sve predpristupne obveze i na području medija te slobode izražavanja stanje na tom području sve je lošije a dodatno se pogoršalo dolaskom na vlast Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om”, napisao je Leković.

U HND-u su se u petak pohvalili da je predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jim Boumelha uputio pismo podrške HND-u u kojem poziva hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija

Pismo i Lekovićeve riječi ismijao je Gordan Malić na društvenim mrežma napisavši da “nekad, u zlatna vremena cenzure, još lani, glavni komentatori, urednici i izdavači, ispijali su butelje s Milanovićem, tu u mom kvartu, i rješavali oćeš teme oćeš novinare… Ne znam gdje se kreće Leković i šta čita, ali meni novinari izgledaju moćniji nego ikad!”.

Jučer je za reagirala i Anita Malenica.

“U pismu ima stvari s kojima se slažem. Isto tako i stvari s kojima se ne slažem. No, nisam član toga HND-a, napustila sam to društvo prije 15 godina, zbog dvostrukih mjerila koja su imali u zaštiti novinara. Nisu bili profesionalni nego politički. HND mora prestati biti politička udruga. Vrijeme je da se počne baviti zaštitom novinara, bez političkog djelovanja i predznaka ‘naši’ (koje štiti) i ‘njihovi'”, poručila je Malenica za direktno.hr.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr