Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je prosvjed na Markovom trgu za nedjelju, 5. veljače, šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, ističući ustrajnost u istraživanju propusta u njegovom liječenju i smjeni ministra zdravlja, Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed, s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma, pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran nakon što je HND već šest upozoravao. mjeseci da nije pokrenut službeni postupak u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića, nitko nije smijenjen niti je za to odgovarao.

“Vili Beroš mora otići, o tome nema sumnje i rasprave. Već šest mjeseci svjedočimo bezočnom zataškavanju slučaja Matijanić. Vili Beroš i sustav koji predstavlja učinili su sve da se istina nikada ne otkrije”, rekao je Zovko u subotu.

Također je rezultate povjerenstva Ministarstva zdravstva da nije bilo bitnih stručnih propusta u pružanju medicinske pomoći Matijaniću ocijenio jednom od “najgnusnijih stvari koje su se dogodile u povijesti ovog društva” jer je Matijanić proglašen krivim.

Istaknuo je da planirani prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih radnika, ali je upozorio i da je neposredno prije početka konferencije za novinare dobio informaciju da je poslana inspekcija liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli prisustvovati prosvjedu. Ocijenio je to primjerom “alata kojima ova država zaustavlja prosvjed”.

Napomenuo je i da je obitelj Matijanić pet minuta prije službene objave dobila nalaze, kako ih je nazvao, “fantomske komisije” i zaključila da se radi o “medicinski potpomognutom ubojstvu”. Podsjetio je i da je gotovo 5000 građana potpisalo peticiju da se osnuje novo, neovisno povjerenstvo koje bi ispitalo i utvrdilo je li bilo propusta u liječenju Matijanića te ocijenio da su se “gadno prevarili” oni koji su mislili da će to prestati.

“Nakon prosvjeda, ako premijer nastavi biti tvrdoglav u obrani bezosjećajnog ministra, nećemo odustati,” zaključio je Zovko.

Matijanićeva životna partnerica, novinarka Indexa Andrea Topić pozvala je sve građane da se pridruže prosvjedu, istaknuvši da “neka na prosvjed ne dolaze ljudi koji misle da je zdravstveni sustav savršen”.

Novinar Vladimir Matijanić preminuo je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti povezane s virusom COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći, zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Miroslav Edvin Habek/ ua