herbicid glifosfat monsanto gmo

Zbog ozbiljne zabrinutosti glede moguće kancerogenosti i štetnih svojstava za endokrini sustav glifosat herbicida, koji je u širokoj uporabi poljoprivredi, šumarstvu i vrtlarstvu, Europska komisija bi, umjesto predloženih 15, trebala obnoviti odobrenje za njegovu upotrebu na tržištu na samo sedam godina, zatražili su zastupnici Europskog parlamenta u neobvezujućoj rezoluciji EP-a usvojenoj jučer, 14. travnja 2016.

Korištenje glifosata usko je povezano s uzgojem GMO-a, jer postojeće sorte GMO soje i kukuruza sadrže proteine koji uzrokuju toleranciju sorti na herbicide koji sadržavaju glifosat.

Najpoznatiji herbicid protiv korova cidokor, koji se naširoko primjenjuje u voćnjacima, vinogradima i maslinicima, vjerojatno može izazvati rak.

Tako tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija, na što upozorava EU zastupnik Davor Škrlec.

Zastupnik Davor Škrlec tako traži od ministra poljoprivrede Davora Romića preispitivanje stajališta Ministarstva poljoprivrede i navodi argumente protiv daljnje uporabe glifosata.

“Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, pozivam našeg ministra da razmotri podršku prijedloga Komisije te se založi u interesu zdravlja građanki i građana RH, kao i svih građana EU-a, za smanjenje autorizacijskog razdoblja na tri do pet godina s ciljem provedbe relevantnih istraživanja s konkretnim rezultatima o štetnosti glifosata”, istaknuo je Škrlec prošli tjedan za Slobodnu Dalmaciju.

Glifosat je kemikalija koju pronalazimo u herbicidima namijenjenima uništavanju nepoželjnih korova. Upravo su i herbicidi na bazi glifostata postali najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Osim njegova intenzivna korištenja, glifosat se pokazao vrlo kontroverznim, što je dovelo do porasta zabrinutosti o njegovoj sigurnoj upotrebi.

“Cidokor olakšava posao poljoprivredniku ako ima velike nasade. Mali nasadi sami po sebi nisu nikakav problem. Tu se da i rukom počupati travu ispod stabla mandarine, loze ili bilo kojeg drugog voća”, kaže za Slobodnu Dalmaciju poljoprivrednik Jakov Vištica. “Međutim, na velikim površinama bez herbicida je nemoguće raditi jer bi trava bila veća od mandarina”, pojasnio je Vištica, naglašavajući da strojno nije problem urediti pravce između nasada, ali je problem s travom uz korijen.

>>> HČSP NUDI NIZ REFORMI: Hrvatska mora zabraniti GMO i djelovanje Monsanta te postati najpoznatiji proizvođač organske hrane

Bilo je slučajeva u Hercegovini da je kemijskom analizom vina utvrđeno da su vinogradi polijevani cidokorom i sve im je vraćeno iz Njemačke – kaže vinogradar i vinar Drago Veraja, koji se zalaže za međurednu strojnu obradu vinograda bez ikakve upotrebe herbicida.

Kao i u vinu, glifosat se može naći u maslinovu ulju bez obzira koliko bilo staro. Stoga i maslinari trebaju biti na oprezu.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je Dubrovačkom dnevniku da je u Hrvatskoj prodavano čak osam spornih herbicida s kancerogenim svojstvima koji će biti zabranjeni na tržištu.

“Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mišljenja je da bi potencijalno kancerogena svojstva mogao imati koformulant tallowamine koji se nalazi u određenim herbicidima na bazi glifosata. Od 24 registrirana sredstva za zaštitu bilja na bazi glifosata u Hrvatskoj, 8 ih sadrži i sporni koformulant, te će istima biti ukinuta registracija i bit će zabranjeni u Republici Hrvatskoj”, kazali su za Dubrovački dnevnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Glifosat je štetan sam po sebi, no herbicidi kao što je Monsantov proizvod cidokor ili roundup sadrže koktele kemikalija koje mogu biti otrovnije od samoga glifosata s još više rizika za poljoprivrednike, kao i širu populaciju– upozorava eurozastupnik Škrlec.

Čelni čovjek Monsanta za hrvatsko područje Zoran Petrović, potvrdio je da se u Dalmaciji i Hercegovini prodaje glifosat, aktivni sastojak herbicida Roundup, u vinogradarstvu i voćarstvu, a gostujući na HRT-u istaknuo da nema informacija o štetnosti glifosata.

Jučerašnja politička poruka Europskog parlamenta upućena je Europskoj komisiji, ali i državama članicama čiji predstavnici moraju odlučiti što napraviti s glifosatima do 30. lipnja, kada prestaje važeće odobrenje za Monsantov pesticid, navodi se u priopćenju i dodaje da će se EU, ako ne donese odluku o produženju ili ukidanju, vrlo vjerojatno suočiti s tužbama biotehnološkog giganta.

“Budući je Francuska već donijela odluku o zabrani glifosata, očekujem da će i druge zemlje postupiti isto, uključujući Hrvatsku i naše resorno ministarstvo“, ocjenjuje zastupnik Davor Škrlec, kako je priopćio njegov ured.

Glifosat je patentiran početkom 1970-ih, te je bio uveden na tržište 1974. godine kao herbicid širokog spektra. Ubrzo je postao najprodavaniji herbicid. Patent mu je istekao 2000. godine pa mnoge tvrtke trenutno prodaju glifosat.

Nekoliko stotina proizvoda za zaštitu bilja koji sadrže glifosat trenutno je registrirano u Europi, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Agencije