Renata Mikulić, tada 47-godišnja supruga Andrije, danas glavnog državnog inspektora, diplomirala je u srpnju 2016. godine na Bernaysu na temu “Uloga korporativne komunikacije u komuniciranju promjena – primjer privatizacije Croatia osiguranja d.d.”, doznaju Index Istrage. Mentor na diplomskom bio je prodekan Zdeslav Milas, član Središnjeg odbora HDZ-a, predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a i sin pokojnog osnivača HDZ-a Ivana Milasa, notornog čuvara državnog pečata 90-ih godina.

Odmah nakon diplome uprava državne tvrtke Pružne građevine, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, procijenila je da im baš treba VSS-stručni specijalist odnosa s javnošću-marketinga i komunikacija, pa je Renata Mikulić primljena na posao.

Zaposlili je bez natječaja par mjeseci nakon diplome

“Gospođa Renata Mikulić je temeljem Ugovora o radu na neodređeno vrijeme zaposlena u društvu Pružne građevine d.o.o. dana 21. studenog 2016.g. na radnom mjestu direktorice UP Zajedničke službe”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz tvrtke Pružne građevine. Kako su nam rekli, Renata Mikulić je primljena bez natječaja.

“Obveza provođenja javnih natječaja prilikom zapošljavanja nije predviđena ni Kolektivnim ugovorom, a niti Zakonom”, kažu iz Pružnih građevina dodajući da Društvo samostalno odlučuje o zapošljavanju radnika sukladno potrebama. U slučaju Renate Mikulić, kažu nam, postojala je potreba za popunjavanjem radnog mjesta direktora s obzirom na povećan opseg poslova.

U Croatia osiguranju plaća joj je bila 13 tisuća kuna, sad ima 17 tisuća kuna

“Uvjeti zapošljavanja na navedenom radom mjestu propisani su Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i isti predviđaju Visoku stručnu spremu i 10 godina radnog iskustva”, stoji u odgovoru Pružnih građevina.

Prema imovinskoj kartici Andrije Mikulića, njegova supruga u Pružnim građevinama ima plaću od 17.209,51 kuna. U Croatia osiguranju njena plaća bila je 13.080 kuna.

Podsjetimo kako je Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment privatno visoko učilište koje izvodi specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću i turizma. Dekan je komunikacijski stručnjak Damir Jugo. Tema diplomskog rada bila je, kako smo napisali u uvodu, primjer privatizacije Croatia osiguranja. Naime, Renata Mikulić prije nego što je primljena u Pružne građevine, bila je zaposlenica Croatia osiguranja. Prije nego što je prešla u Pružne građevine, imala je 18 godina radnog iskustva.    

Izvor: Index.hr
Foto: Pxll/Press