martina dalić hdz pametnoFoto: HDZ

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta dr. sc rođena je 1967. u Velikoj Gorici. Ekonomski fakultet završila u Zagrebu, gdje je i magistrirala. Doktorirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Kruna karijere dogodila se u prosincu prosinca 2010. kad ju je Jadranka Kosor izabrala u Vladu i povjerila dužnost ministrice financija.

Iz tog vremena vuče se jedna od većih afera iz njene biografije. U vrijeme dok je bila ministrica financija u Kosoričinoj Vladi njen suprug izabran za člana Uprave INA-e. Hrvatske članove uprave INA-e birala je hrvatska Vlada čiji je član bila gospođa Martina Dalić.

Mediji su tad objavili da mu je plaća 120.000 kuna, a Martina je došla na zao glas kao glasnogovornica i politička zaštitnica bankarskog lobija i krupnog kapitala u Hrvatskoj.

U rujnu 2014. Martina Dalić, tada saborska zastupnica, napustila je HDZ.

U otvorenom pismu HDZ-u je zamjerila što umjesto rješenja nudi puno retorike i ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na ponavljanje o nesposobnosti Vlade i bavljenjem prošlošću. “Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću”, napisala je.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti “kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka”.

Iako je prilikom objave odlaska iz HDZ-a Dalić poručila kako je njegov ekonomski program zapravo jedno veliko ništa, dva tjedna ranije, na predstavljanju ugovora između HDZ-a i bavarskog instituta IFO, gurala se da predstavi HDZ-ov gospodarski program za kojeg će nešto kasnije reći da ne vrijedi ništa.

“Njen odlazak je zapravo izvrstan za HDZ jer je njen ekonomski koncept zapravo bila daljnja tajkunizacija i privatizacija svega onog što je preostalo u Hrvatskoj, a nije još privatizirano. Ona je taj svoj koncept vješto pokušavala prodavati pod egidom “reformi”, a zapravo je riječ o nastavku Milanovićevog modela ekonomske politike”, komentirao je njen odlazak ekonomski stručnjak prof. dr. Drago Jakovčević.

Krug se, međutim, opet zatvorio. Martina Dalić, politička zaštitnica bankarskog lobija i krupnog kapitala u Hrvatskoj, ponovno je ministrica u hrvatskoj Vladi. Ovaj put stepenicu više – ministrice je gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta i potpredsjednicu Vlade. I vraća se u HDZ. Podnijela je zahtjev za ponovno članstvo uz objavu “HDZ je uvijek bila moja stranka”.

Zanimljivo je da je Dalićka u kampanji je navijala i financijski pomagala radikalnu ljevičarsku stranku “Pametno” iz Splita. Pametno je mala stranka radikalne ljevice stranka – osnovala ju je Marijana Puljak i njen suprug Ivica – ona je predsjednik, on tajnik. Dalićka im je uplatila i donaciju.

Da ne bi bilo zabune, provjereno je, osoba koja je uplatila četiri tisuća kuna stranci Pametno, po OIB-u i adresi, je Martina Dalić, ministrica financija u Vladi RH.

martina dalić hdz pametno

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal