hdz most

HDZ i Most održali su i petu rundu pregovora oko sastavljanja nove vlade u središnjici HDZ-a.

“Govorilo smo vrlo detaljno o nadležnostima u pojedinim resorima, broju ministarstava, kao i o precizno identificiranim željama i ambicijama HDZ-a i Mosta po kojim resorima su trenutno fokusirani naši prioriteti. Današnjim razgovorima blizu smo rješenja koje će omogućiti učinkoviti, racionalnu i kvalitetnu vladu. Sutra ćemo nastaviti razgovore na sastanku na kojem bismo bili u poziciji sasvim se približiti našem cilju uspostavljanja kvalitetne suradnje HDZ-a i Mosta kao dvaju partnera buduće stabilne parlamentarne većine i buduće stabilne vlade. Cilj HDZ-a je da se do ponedjeljka dođemo s potrebnih 76 potpisa na konzultacije kod predsjednice Republike kako bismo od nje dobili mandat za sastav buduće hrvatske vlade”, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Tema je bilo nekoliko, a najvažnija je bila ustrojstvo vlade. Prijedloge su iznijele obje strane. S prijedlozima će proći kroz tijela stranaka do sutra u 15 sati, kada se nastavljaju pregovori. Nadam se da će se na kraju postići dogovor. Realno je očekivati razrješenje u nekoliko dana”, rekao je čelni čovjek Mosta Božo Petrov.

Bilo kakve informacije i imena u ministarstvima nisu htjeli iznijeti. O tome će nakon potpunog dogovora.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je jutros kako je u pregovorima s Mostom “sve na stolu”, a na pitanje novinara kako tumači nagađanja da u Mostu dvoje hoće li tražiti četiri ministarstva ili predsjednika Sabora, kratko je odgovorio: “Pitajte njih”. Upitan o ustroju vlade i zahtjevu Mosta za “vertikalnim kadroviranjem”, ponovio je kako se zalaže da vlada bude zajednička i jedinstvena, odnosno da ministri ne budu u “izoliranim odjelima”, već djeluju kao kolegij na vladi. “Isto tako, to može biti i na razini ministarstava. Ne vidim problema u suradnji ljudi koji vode ministarstva na čelnim  dužnostima, bilo da su iz HDZ-a ili Mosta”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/HRT