hčsp frano čirko hrvatski proračun zaokreta vlada deficit

Na projekciju hrvatskog proračuna za 2016. godinu koju je Vlada usvojila u četvrtak reagirala je i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) tvrdeći da će ne radi o proračunu zaokreta, kako ga je Vlada najavljivala, već da se radi o nastavku hodanja po starom.

Priopćenje HČSP-a koje potpisuje v.d. predsjednik stranke Frano Čirko prenosimo u cijelosti:

“Premda je prije i nakon izbora današnja vladajuća garnitura gromoglasno najavljivala famozne reforme uz cijeli niz mjera uštede, a prije nekoliko dana bombastično najavila i famozni „Proračun zaokreta“, u najavljenom proračunu za 2016. godinu i financijskim smjernicama vidimo da se ne radi o zaokretu kakvog se najavljivalo, već o zaokretu za 360 stupnjeva i nastavljanju po starom.

Prema smjernicama Vlade proračunski deficit središnje države trebao bi iznositi “samo” 7,5 milijardi kuna, uz vrlo optimističan uvjet da proračunski prihodi budu veći za 3,9 milijarde kuna nego prošle godine. Čini se da dosadašnji najveći i neprikosnoveni hrvatski optimist Branko Grčić dobiva vrlo opasnu konkurenciju.

Čak i da se smanjenje deficita ostvari, ostaje pitanje kako će Hrvatska namiriti i tih 7,5 milijardi kuna proračunskog manjka. Odgovor je vrlo jasan:
1.) novim zaduživanjem i
2.) prodajom nacionalne imovine.

S obzirom na to da nova Vlada ničime to nije demantirala, već je na razne načine to otvoreno i potvrdila, vrlo je jasno da nova Vlada nastavlja stopama svojih prethodnika, gdje povećanje glavnice hrvatskog duga i kamata te prodaja nacionalne imovine idu u nedogled i vode Hrvatsku u sigurnu propast.

Nikakve administrativne pretumbacije poput smanjenja broja županija te ukidanja raznih subvencija i privilegija neće imati učinka, ukoliko se ne provedu radikalne monetarne i gospodarske reforme temeljene na povratku hrvatskog suvereniteta u hrvatske ruke.

Jedna od glavnih poluga za smanjenje deficita i pokretanja hrvatskog gospodarstva trebala bi biti Hrvatska narodna banka (HNB) koja bi već jednom morala preuzeti svoju ustavnu ulogu te biti financijski agregat hrvatske proizvodnje. Umjesto toga, guverner Vujčić na konferenciji 23. veljače u hotelu Esplanada premijeru i ministru financija u oči kaže kako se Hrvatska mora odreći te poluge, do kraja izručiti monetarni suverenitet i uvesti euro kao službenu valutu, na što su mu premijer i ministar odgovorili – pljeskom.

U Zagrebu, 27. veljače 2016.

Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a”