hasanbegović huda jama izavaFoto: Snimka zaslona

Javnim pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina iz Hude Jame, njih 778, među kojima su i stotine Hrvata dovršen je proces prijenosa njihovih tijela iz stratišta u obilježenu grobnicu. Na pogrebu su govorili slovenski predsjednik Borut Pahor, predstavnik obitelji stradalih u Hudoj Jami Peter Sušnik, te predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.

Simboličkom spuštanju lijesa u grobnicu kojim je dovršen pogreb su prisustvovali hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić i akademik Željko Reiner, kao i više saborskih zastupnika.

Samo nekoliko njih odlučilo je dati izjavu za medije, uključujući bivšeg ministra kulture i saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Zlatka Hasanbegovića.

„Slovenske i posebice hrvatske vlasti u različitim mandatima nisu učinile dovoljno za rasvjetljavanje ovih zločina. Naša je politička obaveza da učinimo sve da se utvrdi istina, da se pronađu sva grobišta i dostojno obilježe“, rekao je Hasanbegović.

„Ovdje smo došli izvršiti svoju nacionalnu, građansku, ljudsku i vjersku dužnost, a to je odavanje počasti mučenicima iz Hude jame i Barbarinog rova, što je samo djelić žrtava koje su skončale najstrašnijom smrću. Njihove kosti su uzidane u temelje jugoslavenske države i komunizma koji su 1945. nametnute hrvatskom narodu mimo njegove volje“, istaknuo je on.

„Ovo nas podsjeća i na potrebu konačnog dovršetka procesa demontaže jugoslavensko-komunističkog naslijeđa u hrvatskom javnom životu, demontaže njegovih duhovnih nasljednika i svih ključnih aktera kao ključni preduvjet za okončanje procesa konstituiranja moderne hrvatske nacije i istinske društvene integracije na zdravim temeljima, ne na laži, već na povijesnoj istini“, rekao je Hasanbegović.

„Orwell je rekao da onaj tko kontrolira prošlost kontrolira i budućnost“, rekao je za Hinu neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović.

„Hrvatima je totalno izbrisana kolektivna memorija i na ovim prostorima je povijest falsificirana više od 70 godina. To je bila negativna revizija, a ovo danas je pozitivna revizija“, dodao je.

Glasnović se pita kako je moguće da se može ubiti stotine tisuća ljudi, da se „izvrši democid, etnocid, aristocid i klasni genocid ne samo nad Hrvatima, nego i Albancima i Srbima, te nad mađarskom manjinom, a da to bude prešućeno toliko godina i da se ništa nije napravilo“.

„Svaka država koja drži do sebe, svaka zemlja s dostojanstvom ima komisiju za ratne grobove. Hrvata je ubijeno stotine tisuća, samo u zagrebačkoj županiji ima 120 grobnica“, istaknuo je Glasnović, dodavši kako imamo desetke tisuća žrtava, a nijednog zločinca.

„Dok nema istine i pravde, nema ni katarze, i to je hrvatski problem“, zaključio je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina