hasanbegović trg maršala tita

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dva dana proveo je u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U srijedu je bio sa županom Zlatkom Ževrnjom i kulturnim ustanovama iz okolice Splita, u četvrtak je navratio do gradonačelnika Ive Baldasara.

Zlatko Hasanbegović prvi je iz Vlade posjetio i zgradu gradske uprave. Sat vremena razgovarao je s Baldasarom i suradnicima.

Na konferenciji za novinare ministar kulture oštar je bio oko postavljanja spomenika 72. bojnoj Vojne policije. Odluku o tome jučer je donijelo Gradsko vijeće Splita.

Ova postrojba Hrvatske vojske odigrala je značajnu ulogu u ratu, ali je manji dio njenih pripadnika bio umiješan u zločine nad civilima i zarobljenicima, oko čega se punih petnaest godina vodi nekoliko sudskih procesa. Građanske udruge prosvjedovale su zbog toga, kao i činjenice da se spomenik postavlja upravo na ulazu u ratnu luku Lora.

“Sve časne postrojbe Hrvatske vojske, pa tako i 72. bojna, zaslužile su odgovarajući i dostojanstven spomenik. To nije obveza samo grada Splita, nego i nacionalna obveza hrvatske države’, jasan je Hasanbegović kojega su novinaru upozorili da postoje presude protiv nekih pripadnika bojne, piše tprotal

“Ne gradi se spomenik pojedincima, nego 72. bojnoj”, nastavio je, a na pitanje zaslužuju li i žrtve Lore barem nekakvu spomen pločicu odgovorio je da bi pravorijek o tome trebali dati povjesničari.

“Mislim da se proteklih godina ovim pitanjem manipuliralo i politiziralo, kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi se zasjenila temeljna činjenica da se vodio pravedan rat u kojemu su ovaj kraj i cijela južna Hrvatska dali možda i najveći obol”, tvrdi ministar kulture. Na odlasku je upitan ima li kakvu poruku obiteljima žrtava Lore, pa je odgovorio:

“Pitajte žrtve Josipa Broza Tita kako se osjećaju na Trgu maršala Tita”.

Hasanbegovićev boravak u Splitu nije prošao nezapaženo ni kod građanskih aktivista: u sklopu Festivala nezavisne kulture PLATFORMAT u srijedu navečer izveden je performans u kojemu je on uspoređen s Goebbelsom.

Dvodnevni boravak u Splitu Zlatko Hasanbegović privest će kraju posjetom Hrvatskom narodnom kazalištu, a zaključiti susretom sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, piše tportal.

Izvor: Sloboda.hr/tportal
Foto: fah