Zastupnik Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je u četvrtak da Hrvatska neiskreno obilježava Dan pobjede nad fašizmom, kako uglavnom slavi Bleiburg, a predsjednicu Republike prozvao je za zbunjujuće izjave za Dan Europe i posjet Bleiburgu, što HDZ-ov Branko Bačić demantira.

“Danas je Dan Europe, oko toga imamo zbunjujuće izjave predsjednice Republike, na Twitteru kaže da su hrvatski antifašisti dali velik doprinos pobjedi nad fašizmom, što je točno, ali jučer u Bleiburgu odaje počast borcima za slobodu i neovisnost Hrvatske, govoreći o ustašama”, rekao je Nenad Stazić u Hrvatskom saboru u raspravi na slobodnu temu. 

“Jedan dan su borci za slobodu ustaše, a danas prigodno pohvaljuje, eto, i antifašiste”, izjavio je zastupnik, spočitavajući predsjednici uklanjanje biste zapovjednika tog antifašističkog pokreta u Jugoslaviji i Hrvatskoj.

“SDP i ja smo iskreni i nikada nećemo prestati slaviti hrvatske antifašiste i njihova vrhovnog zapovjednika maršala Tita”, poručio je Stazić čije je izlaganje dobacivanjem iz klupe popratio Željko Glasnović (NRH).

Bačić: Zlonamjreno interpretirate!

Branko Bačić uzvraća mu da krivo i zlonamjerno interpretira riječi Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je čestitala Dan Europe, zahvalila svim antifašistima koji su dali doprinos oslobađanju Europe, pa i Hrvatske od fašizma, istaknuo je Bačić, pridruživši se toj čestitki.  

Predsjednica je, naglasio je, vrlo jasno rekla da se prisjećamo svih nevinih žrtava, civila i djece koji su nakon 2. svjetskog rata stradali od tih istih antifašista, čiji je doprinos bio u 2. svjetskom ratu. 

Navodeći da su među tim stradalima bili i vojnici bivše NDH, Bačić kaže da im je, kao i svim drugim ratnim zarobljenicima, trebalo suditi, a ne presuditi na licu mjesta. 

– To su bitne razlike koje vi nikad ne možete shvatiti ni prihvatiti, poručio je Staziću.

Izvor: Sloboda.hr/HRT