vojislav šešelj haag pritvor

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zatražilo je da se optuženika Vojislava Šešelja vrati u pritvor jer njegovo ponašanje na slobodi podriva temelje odluke o njegovu privremenom puštanju, priopćeno je iz Haaga.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je prije dva tjedna Šešelja privremeno pustiti na slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što se rak debelog crijeva proširio na jetra, ocijenivši da bi “privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljeniku skrb u najprimjerenijem okružju i pri tome osiguralo sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces”.

Hrvatski sabor 26. studenoga donio je Deklaraciju u svezi odluke Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja u kojoj je izrazio duboko nezadovoljstvo tom odlukom te pozvao Sud da je opozove.

Samo dan kasnije Rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu, donio je i Europski parlament.

Odluka haškog suda naišla je na neodobravanje i osude svih političara u Hrvatskoj, a premijer Zoran Milanović donio je odluku da ne ide u Beograd na sastanak šefova vlada Srednje i Jugoistočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom, jer se vlasti u Srbiji nisu ogradile od velikosrpskih izjava Vojislava Šešelja.