grmoja, most, htFoto: HRT

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja upozorio je u petak na, kako je rekao, korupciju i monopol u telekomunikacijama te na “snažnu potporu” koju domaći sudovi daju jednoj velikoj telekomunikacijskoj kompaniji.

“Domaći sudovi proglašavaju relevantne propise kojima se uređuje tržišno natjecanje u telekomunikacijama potpuno neobvezujućim za tu veliku kompaniju u stranom vlasništvu. To je kao da odlukama domaćih sudova za stranog prijevoznika ne vrijedi pravilo vožnje desnom stranom na domaćim prometnicama. Nikad nisam vidio tako jasan trag utjecaja i zaštite jedne telekom kompanije od strane domaćeg pravnog sustava, a na štetu zakona tržišne utakmice i opće pravne sigurnosti”, ustvrdio je Grmoja nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Također dodaje kako je poznato da je ovih dana jedna velika telekomunikacijska kompanija kupila inozemne obveznice svoje tvrtke-majke te je najavila da će kupiti još istih.

“Prije par dana je najavila da za nemali iznos kupuje vodeću telekom kompaniju u susjednoj zemlji koja je, baš slučajno, zahvaćena korupcijskim aktivnostima i sve skupa je iz Hrvatske ‘otišlo’ oko tri milijarde kuna. Upravo toliki iznos je, po zadnjem izvješću, bio na računu velike kompanije”, rekao je Grmoja.

Ogromni su novci dioničara, a čak i hrvatskih građana i branitelja, otišli iz države pa će se, kaže, ulagati negdje drugdje, a ne u Hrvatsku.

HT, kaže, ne ulazi u optiku potrebnim intenzitetom.

“Umjesto ulaganja u RH, HT nedavno kupnjom obveznica DT-a i crnogorskog Telekoma u iznosu od 250 milijuna eura pokazuje smjer kojem nije naglasak na gradnji nove optičke mreže. Umjesto toga, HT radi da daljnjoj eksploataciji davno amortizirane bakrene mreže čije su cijene korištenja nedavnom odlukom HAKOM-a povećane s ciljem daljeg oslabljivanja operatera koji koriste bakrenu mrežu HT-a.

Takvim odlukama se potiče operatere da iziđu s tržišta”, istaknuo je Grmoja.

Pita se i kako državna banka, HPB, kao većinski vlasnik jedinog preostalog alternativnog telekoma namjerava izglasati vrlo sporne odluke o pridruživanju tog operatera drugom operateru koji je već pod upravom druge velike strane telekomunikacijske kompanije.

“Ne vjerujem i ne želim vjerovati da ministar državne imovine, gospodin Marić, zna što se događa i što namjerava uprava državne banke HPB-a u kojoj je još uvijek SDP-ova uprava”, rekao je Grmoja.

Upozorio je i kako će, bude li odobrena transakcija Optima H1 i HT, HT imati 80 posto tržišta pri čemu će operateri unutar te koncentracije biti prisiljeni koristiti mrežu HT-a.

Izvor: Sloboda.hr/Hina