grmojaFoto: HRT

“Naš je stav poznat, imamo jasan dogovor unutar našeg kluba, komunicirat ćemo i s partnerima u HDZ-u, a kada dođe do glasovanja, bit će vidljiv i javnosti. Ne želimo se upletati u političke obračune i politikanski pristup oporbe koja je stoji iza ove inicijative”, komentirao je u Dnevniku 3 Nikola Grmoja (Most) sutrašnju raspravu o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Nije htio reći hoće li u glasovanju, za koje misli da neće biti sutra, biti suzdržani. Komentirao je i izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je rekao da “očekuje da će Most biti dosljedan, a ne lojtra”. “Most je pokazao da je dosljedan, volio bih da je i SDP bio dosljedan kada je glasovao za sutkinju Snježanu Bagić koja je dokazani plagijator. Tada je Most glasovao protiv. Mislim da nemaju moralno pravo bilo koga prozivati”, rekao je Grmoja.

Objasnio je da je Most inicirao otvaranje arhiva kako bi prekinuo 20-godišnje prozivanje dviju najvećih stranaka o ustašama i partizanima. “Želimo otvoriti arhive i povjesničarima prepustiti to gradivo. Ne želimo biti taoci prošlosti i želimo se okrenuti budućnosti”, naglasio je.

Za Romana Leljaka, slovenskog istraživača komunističkih zločina, rekao je da je konzultiran zbog svojih iskustava, a ne da bi bio angažiran na izradi Zakona o državnom arhivu, kako to neki mediji navode.

Grmoja je najavio i da će Most uskoro izići sa svojim kandidatom za gradonačelnika Zagreba. “Most će igrati jako važnu ulogu na predstojećim izborima”, rekao je. Ako ga Most predloži, rado će prihvatiti kandidaturu za dubrovačko-neretvanskog župana.

Izvor: Sloboda.hr/HRT