grmoja baukFoto: N1

Zastupnici novog, 9. saborskog saziva nastavili su praksu svojih prethodnika i već danas, dakle nakon samo dva dana rada, zatražili stanke kako bio se, mimo najavljenog dnevnog reda, referirali na aktualne im probleme.

Anka Mrak Taritaš (HNS) stanku je zatražila kako bi upozorila na “interregnum”, odnosno činjenicu da je Sabor donio zakone temeljem kojih su neka ministarstva prestala postojati, a nova nisu formirana.

Ivan Sinčić (Živi zid) najavio je da želi skrenuti pozornost na “eskalaciju problema” s Reiffeisen zadrugama, a Arsen Bauk (SDP) radi “zaštite digniteta saborskih stručnih službi”, odnosno političara koji su zbog svojih greški optužili djelatnike službi.

Na Baukovo izlaganje Nikola Grmoja je rekao: “Bauk je majstor saborskih makinacija; to je ono što hrvatski građani ne trebaju.” Istaknuo je kako je žalosno da oporba ruši kvorum na Odboru na kojem se raspravlja o Ovršnom zakonu.

Nakon što je rad nastavljen pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak prisegnula je na drugi mandat.

Saborski zastupnici potom su počeli s raspravom o dopunama Zakona o HRT-u, koju je predložio Most. Prema tom prijedlogu izmjena Zakona, HRT će ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Most predlaže da postupak prisilne naplate HRT provodi slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.

Za vrijeme rasprave oko Ovršnog zakona saborskog Odbora za zakonodavstvo posvađali su se Nikola Grmoja (Most) i Peđa Grbin (SDP), nakon čega je sjednica i prekinuta.

Grmoja je izjavio kako će se pomoći ovršenima sa šest milijuna kn uzetih od političkih stranaka. Grbin mu je odgovorio kako je riječ o populističkoj mjeri i da nema pojma o čemu govori. Dodao je kako ne želi sudjelovati u izradi Ovršnog zakona.

Izvor: Sloboda.hr/HRT