grčka krajnja ljevica syriza atena prosvjed

Već mjesec dana od kada je radikalno ljevičarska Syriza preuzela vlast u Grčkoj, u Ateni su održani u prvi prosvjedi organizirani od strane pripadnika još “krajnije” ljevice.

Deseci maskiranih prosvjednika sukobili su se u četvrtak navečer s policijom u središtu Atene razbijajući izloge i paleći automobile, nakon prvog prosvjeda protiv vlade otkako je ljevičarska Syriza prije mjesec dana preuzela vlast u zemlji, piše HRT.

Oko 450 pristaša krajnje ljevice izašlo je na ulice glavnog grada kako bi prosvjedovali protiv novoizabrane vlade Alexisa Tsiprasa koja je prije nekoliko dana s partnerima iz EU-a dogovorila produljenje programa pomoći Ateni.

Nakon prosvjeda je pedesetak najradikalnijih maskiranih prosvjednika bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju u središnjoj četvrti Exarchiji.

U nasilju je oštećen manji broj izloga i automobila, te autobusna postaja. Premda sukobi nisu bili velikog intenziteta, riječ je o prvim neredima protiv ljevičarske vlade koja je izabrana 25. siječnja na temelju obećanja da će s europskim partnerima dogovoriti otpis dijela dugova i prekinuti s bolnim mjerama štednje.