kolinda grabar kitarović cameron granica sa srbijom ograda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu globalnoga sigurnosnog foruma “GLOBSEC 2015” u Bratislavi sastala se s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Cameronom.

“Uz kratak osvrt na mogućnosti jačanja bilateralnih hrvatsko-britanskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Cameron veći su dio razgovora posvetili otvorenoj razmjeni mišljenja o stanju u području jugoistočne Europe, osvrnuvši se i na ključne izazove pred EU-om i međunarodnom zajednicom koje je premijer Cameron iznio u svojem uvodnom izlaganju na GLOBSEC-u neposredno prije njihova bilateralnog susreta”, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH.

Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski list Die Presse izjavila je da Hrvatska neće poput Mađarske podizati ogradu prema Srbiji kako bi se obranila od izbjeglica, upozorila je na rast ruskog utjecaja te rekla kako smatra da Hrvatska nije mala zemlja.

Kad je riječ o detaljima odluke o izbjegličkim kvotama, uputila je na nadležnost vlade, a nakon što je novinar spomenuo namjeru Mađarske da izgradi ogradu na granici prema Srbiji, rekla je: “Mi sigurno nećemo raditi tako nešto”.

Ni jedna zemlja ne može sama podnijeti teret useljenika, rekla je hrvatska predsjednica, ustvrdivši da je samo “pitanje vremena kad će naše granice biti izložene još većem pritisku”. Pozvala je stoga na rješavanje izbjegličkih kriza “u korijenu problema”, odnosno na suočavanje s krizama u svijetu.

“Moramo surađivati s drugim ključnim akterima poput SAD-a i Rusije. Trebamo snažnu vanjsku politiku i ne smijemo se više baviti samo simptomima zbivanja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku”, pojasnila je.