jandroković, predsjednik saboraFoto: HRT

HDZ-ov Gordan Jandroković novi je šef Sabora sa 76 glasova za i 13 protiv.

“Stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada ove institucije koja je uvijek bila središte legitimiteta i ovo je prvi korak i očekujem da će po okončanju lokalnih izbora premijer u skladu s Ustavom i zakonom predložiti i nove ministre čime će se ispuniti uvjeti za nastavak rada na ispunjenju ciljeva RH”, poručio je Jandroković i zahvalio na povjerenju te zaključio sjednicu Sabora.

“Za mene je to važan trenutak u životu, velika čast i odgovornost, vodila se velika politička borba, bilo je takvih situacija i ranije. Danas je bilo nešto više ružnih riječi, neuvažavanja političkih konkurenata i netolerancije i žao mi je zbog toga, no radili smo u skladu s Ustavom i procedurama. Nosit ću ovu funkciju kao veliku odgovornost i raditi u skladu sa zakonom da Hrvatska djeluje kao demokratska uređena država”, rekao je nakon sjednice.

Komentirao je oporbeno napuštanje sabornice. “Radi se o političkom činu. Najavili su takvo postupanje. Nisam to doživio osobno, to je dio političke utakmice”, istaknuo je.

“Pred nama su lokalni izbori, trebamo se okrenuti njima, vjerujem da ćemo fokus političkog djelovanja prebaciti na njih kako ne bi bili zasjenjeni političkim obračunima na državnoj razini”, naglasio je Jandroković.

Zamolen da komentira optužbu oporbe da je HDZ-ova koalicija trgovinska koalicija, Jandroković je rekao da svatko od zastupnika glasuje u skladu sa svojom savješću. “Naravno da se radi i o političkim dogovorima što je legitimno u politici, zastupnici mogu odlučiti dali je neka opcija u skladu sa onim što oni očekuju. Ispunit ćemo sve na što smo se obvezali”, poručio je.

Rekao je da će nakon lokalnih izbora imenovati nadpolovićnom većinom i nove ministre. “Svjedoci smo neprincipijelne suradnje između Mosta i SDP, ako nekome oni predbacuju političke dogovore, neka pogledaju vlastite redove i način na koji su djelovali, posebno prema zastupnicima koji su se odlučili za potporu u izboru za novog predsjednika Sabora. Palo je zaista teških riječi osobnih uvijeda, vršen je pritisak na određene zastupnike i tome bi trebao doći kraj”, rekao je Jandroković.

Izvor: Sloboda.hr/HRT