Nakon što je ravnatelj VSOA-e u ostavci Ivica Kinder krenuo s predstavljanjem izvješća o radu za 2022., sjednicu saborskog Odbora napustili su Franko Vidović (Socijaldemokrati) i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) jer nedopustivim smatraju da izvješće podnosi osoba pod sumnjom za kazneno djelo.

Sačić izvješće nazvao smećem

„Nedopustivo je da slušamo Izvješće o radu Službe koje nam podnosi čelnik koji je osumnjičen za najteža koruptivna kaznena djela, gdje su vezana još 13-orica pripadnika Službe. Blasfemično je da na Odboru raspravljamo o izvješću koje prezentira osumnjičenik za najteža koruptivna kaznena djela”, istaknuo, dodavši da to dovodi u vezu s nefunkcioniranjem naše izvršne vlasti.

Kinder se našao u nezavidnoj poziciji i prema njemu se nehumano postupa jer predsjednik Vlade, MORH i predsjednik države ne mogu funkcionirati što nam ugrožava nacionalnu i vojnu sigurnost, upozorio je. Za to su odgovorni Milanović i Plenković jer je čitav splet njihovih privatnih netrpeljivosti, osobnih sukoba i svađa doveo do toga, ocijenio je Sačić.

Izvješća koje je Kinder podnosio nazvao je ‘smećem’ jer, kaže, što ću čitati kada ima 13 agenata koji su krali dnevnice, naglasivši da to uopće nije smjelo doći u Sabor. Ne želim slušati izvješća od potencijalnih kriminalaca, izjavio je Sačić. Sjednicu je napustila i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost).

I Franko Vidović napustio sjednicu

Franko Vidović kazao je da je problematično to što je Kinder šest mjeseci nakon ostavke na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te predstavlja Izvješće.

„To je neozbiljno, i to ne s njegove nego sa strane onoga tko ga bira. Predsjednik Republike je u nedavnom otvorenom pismu premijeru, a i više puta ranije zazivao imenovanje novog čelnika Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), dok premijer to praktički opstruira. Rezultat je da se ugrožava rad VSOA-e, kao i sigurnost Oružanih snaga RH, ali i rad kompletne obavještajne zajednice, s obzirom na nered koji trenutačno vlada u toj službi”, ocijenio je.

Nedopustivo je, dodaje, da vojna služba praktički bude bez čelnika, kao i sve što se događalo u toj službi. Pozivam premijera da stavi ego u drugi plan, da izvoli staviti državne interese ispred svega, sjedne s Predsjednikom i da napokon dogovore ime novog čovjeka koji bi trebao voditi VSOA-u, apelirao je.

Sjednicu sam napustio i prije nego što je Kinder počeo s izlaganjem jer nije umjesno da se u ovaj visoki dom šalje čovjeka koji je bivši, on nije taj koji može podnositi izvješće. Situacija je neozbiljna, neodrživa i ugrožavajuća za cijeli sustav, poručio je Vidović, inače predsjednik saborskog Odbora za obranu, zatraživši od premijera da predloži kandidata za čelnika VSOA-e.

Kazao je i da je Kinder na Odbor došao po zapovijedi Službe, jer je još uvijek njezin čelnik, što smatra problemom.

Ivica Kinder ostavku je podnio početkom listopada prošle godine zbog financijskih malverzacija u VSOA-i i pronevjere dva milijuna kuna u inozemnim misijama, a pod izvidima je bio i sam ravnatelj VSOA-e zbog sumnje u zataškavanje.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: