Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove, na svom je Facebooku objavio isječak iz emisije “Crvena linija” na N1 televiziji, gdje je bilo riječi o danas aktualnoj temi, a to je pozdrav “Za dom spremni”.

Čirkov komentar i video objavljujemo u cijelosti:

“Pretprošle godine sam gostovao na N1 Hrvatska na temu ‘radikalizacije mladih’, a povod za temu bio je taj što su riječki maturanti završetak školovanja slavili uz “Za dom spremni”. Kao i ovih dana, od toga je napravljen ‘incident’, opća medijska hajka i međunarodni skandal. Dakle, problem je napravljen od onoga što problem nije.

Voditeljica emisije je inzistirala da joj pojasnim zašto ne osuđujem pozdrav ‘Za dom spremni’ i zašto o njemu imam pozitivan stav. Odgovor je jasan. Radi se o najčešće korištenom pozdravu u vrijeme Domovinskoga rata i to ne samo od strane HOS-a, kojemu je to bio službeni pozdrav, nego i od cijele Hrvatske vojske te društva općenito. To je i više nego dovoljan razlog da svaki Hrvat ima pozitivan ili u najmanju ruku ne-negativan stav o tome pozdravu.

Druga strana priče je da se tada, kao i ovih dana, taj pozdrav koristio za odvlačenje pozornosti s ostalih stvari. Zato je bitno da iznjedrimo generaciju koja će poštovati temelje hrvatske države i ne će od njih raditi ‘incidente’.”

Izvor: Sloboda.hr