230414-mantes-la-ville-maire-fn-m

Gradonačelnik Mantes-la-Villea, Cyril Nauth obećao je zaustavljanje projekta gradnje nove džamije u Mantes-la-Villeau, navodeći probleme parkiranja u dijelu gdje je trebala stajati buduća džamija, kao i potencijalne financijske poteškoće za lokalne vlasti.

Prethodno gradsko vodstvo koje su vodili socijalisti u listopadu je odobrilo kupnju javne zgrade, a zatim su ju prodali lokalnoj muslimanskoj organizaciji koja je trebala pretvoriti dotično mjesto u svetište.

Novoizabrani gradonačelnik Cyril Nauth, inače član francuske nacionalističke stranke Front National, izrazio je zabrinutost da vjerska skupina možda neće isplatiti gradskom vijeću 650.000 eura potrebnih za kupnju nekretnine.

Za francuski dnevnik Le Monde, Nauth je rekao da namjerava platiti pravnu štetu muslimanskoj organizaciji, što je jedna od mogućih posljedica za jednostrano odustajanje od projekta.

“Osim diskriminacije prema nama (muslimanima), ne vidim nikakvog razloga za protivljenje projektu”, rekao je muslimanski vođa Albelaziz El Jaouhari u Mantes-la-Villeu. “Već 25 godina pokušavamo izgraditi primjereno svetište za molitvu. Svaka druga vjerska grupa ima svoje mjesto i ne znam po čemu su drugačiji od nas”.

Muslimanski stanovnici Mantes-la-Villea, grada zapadno od Pariza s 19.000 stanovnika, trenutno se okupljaju na molitve u zgradi koja je unajmljena od lokalnih vlasti. No, vođe kažu kako je prostor premali i da ne odgovara zahtjevima.

Muslimani Mantes-la-Villea izrazili su zabrinutost oko povećanja neprijateljstva otkad je Nauth pobijedio 30. ožujka.

Autor: Sloboda.hr
Foto: AFP