finska parlament definicija braka

Finska građanska inicijativa, pokrenuta od “Udruge za pravi brak”, prikupila je u subotu, 18. srpnja 2015., više od potrebnih 50.000 potpisa građana te je time na dnevni red odlučivanja finskog parlamenta stavila zakon kojim se ukida redefinicija braka. Naime, finski parlament je 12. prosinca 2014. tijesnom većinom od 101 zastupnika za, a 90 protiv, odobrio zahtjev druge građanske inicijative koja je tražila redefiniciju braka. Redefinicija je trebala stupiti na snagu u 2017., no sada je stupanje na snagu neizvjesno jer se nakon izbora u travnju 2015. promijenio sastav parlamenta, što znači da postoji mogućnost da novi finski zastupnici odobre zahtjev građanske inicijative “Udruge za pravi brak” koji će praktično ukinuti redefiniciju od 12. prosinca 2014.

Udruga za pravi brak obrazlaže da je “cilj ove građanske inicijative osigurati temeljno pravo djeteta da se rodi u obitelji gdje su muškarac i žena njegovi biološki roditelji. Svrha je braka stvaranje obitelji, pripadanje kojoj ostvaruje opće dobro, kao i očuvanje društva.” Promjena zakona donijela bi nejednakost i diskriminaciju, dok je još uvijek aktualna odredba zakona, prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene, u skladu s finskim ustavom te je stoga jednaka za sve, navode u inicijativi.

Kako bi potaknula aktivnost i participaciju građana u demokratskim procesima, Finska je u 2012. unijela u svoj ustav institut građanske inicijative po uzoru na europsku građansku inicijativu. Svaki građanin ili nekoliko građana može inicirati prikupljanje potpisa za građansku inicijativu putem internetskog sustava ili putem isprintanih obrazaca. Ukoliko prikupi 50.000 valjanih potpisa u roku od 6 mjeseci, o prijedlogu zakona ili prijedlogu za izradu zakona građanske inicijative će odlučivati finski parlament.

Izvor: Narod.hr