Zagreb 17.01.2013 - 4. festival Zagreb, grad poezije

Peti Festival “Zagreb, grad poezije” okupit će u iduća tri dana umjetnike koji će pjesničkom riječju, glazbom, scenskim nastupom i likovnim nadahnućem odati počast ‘nomadima ljepote’ – Tinu Ujeviću i njegovoj ‘zvjezdanoj subraći’, Vesni Parun te Virgiliju Nevjestiću, javlja HRT.

Za otvaranje festivala priređen je program “Plan grada” u Gostionici Tip-Top, bivšem “Blatu” koje je godinama bilo omiljeno mjesto Tina Ujevića i ostalih mu pjesničkih suvremenika. Bit će to večer svirke, pjevanja i glume, u izvedbi Arsena Dedića, Nataše Janjić, Marka Torjanca, Sare Renar, Ane Merlin, Ivana Horvata i Gorana Matovića, autora festivala.

Idući dan u Teatru &TD Vesna Tominac Matačić izvest će poetsku monodramu “Ja koja imam nevinije ruke”, u režiji Ivana Lea Leme, posvećenu Vesni Parun.

Završna večer, program “Ibi, ljubavi moja” održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje traje izložba slikara Virgilija Nevjestića, koji je pisao i poeziju. U tom jedinstvenom scenskom događaju, koji će uslijediti nakon što šetnjom kroz muzej posjetitelji razgledaju izložbu, nastupit će glumci i glazbenici Dubravka Ostojić, Antonija Stanišić, Tonko Ninić, Edin Karamazov, Goran Matović i Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Prema riječima Gorana Matovića, festival je prigoda se u našoj sredini osnaži uloga poezije kao načina življenja i scenskoga djelovanja, a ideja pokretanja Teatra poezije, Zagrebačkih posveta i Festivala Zagreb, grad poezije, jest da glavni grad Hrvatske iziđe iz ‘sumraka poezije’ te da se uspostave nove alternativne scene s kojih bi se čuo živi probrani govor pjesničkih velikana 20. i 21. stoljeća.
Ulaz na sva događanja je besplatan.

Izvor: HRT
Foto: index.hr