Međunarodna konferencija „Prekogranična posvojenja – zaštita djece i promocija roditeljstva“ održana je u subotu u zagrebačkom hotelu Esplanade u organizaciji europske zaklade „New Direction“. Domaćin je bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić koji je pozdravnim govorom otvorio konferenciju na kojoj se u dva panela raspravljalo o europskim i američkim iskustvima s međudržavnim posvojenjima te boljem zakonodavstvu koje bi zaštitilo djecu, biološke roditelje i posvojitelje od lanaca organiziranog kriminala.

Ilčić je istaknuo da kod ove teme ne smije biti ideoloških sukoba jer najbolji interes djeteta mora biti zajednički cilj svih političkih i društvenih aktera. Dodao je da svojim prijedlogom rezolucije Europskog parlamenta traži uspostavu boljih međunarodnih mehanizama za posvojenje i ujedinjenu borba cijele EU protiv trgovaca djecom koji operiraju i na njezinom teritoriju te usput najavio raspravu koja će se na njegovu inicijativu na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu naći u srijedu.

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista naglasila je važnost revizije dosadašnjih posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije jer Republika Hrvatska mora znati jesu li sva posvojena djeca sa svojim posvojiteljima u prihvatljivim životnim uvjetima. Vučemilović je posebno podvukla da namjera iza revizije koju je u zaključcima tematske sjednice tražio njezin odbor nije izuzimanje djece iz funkcionalnih obitelji, već utvrđivanje nalaze li se sva djeca u takvim poželjnim uvjetima ili su neka od njih završila u kriminalnom podzemlju. Vučemilović smatra da je takva diskretna revizija u interesu i posvojiteljskih obitelji, i državnih institucija i društva u cjelini.

Profesorica Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu približila je međunarodni pravni okvir prekograničnih posvojenja te istaknula kako preostaje uspostava učinkovitih tijela koja će kontrolirati i preispitivati ovakve slučajeve posvojenja.  Zastupnici u Europskom parlamentu Vincenzo Sofo (Italija) i Margarita de la Pisa (Španjolska) osvrnuli su se na praksu međudržavnog posvojenja u svojim državama i važnost integracije djece iz druge kulture u europska društva, dok je Brian Brown iz „International Organization for the Family“ približio okupljenima američki pogled na institut međudržavnog posvojenja putem kojega gotovo polovica globalno posvojene djece dospije upravo u američke obitelji.

Politička i pravna savjetnica u Europskom parlamentu Martina Hesse i pravna stručnjakinja iz organizacije „Alliance Defending Freedom“ Giorgia du Plessis osvrnule su se na EU politike i inicijative koje se odnose na prekogranična posvojenja, a potonja je posebno istaknula opasnost najnovijeg pokušaja razvlašćivanja suverenih država nametanjem prekograničnog priznavanja roditeljstva neovisno o obiteljskim zakonima u državama članicama. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak je nazvao pristup prekograničnim posvojenjima naspram afričkih država „neokolonijalnim“ te predložio razmatranje moratorija na prekogranična posvojenja u Hrvatskoj dok postojeći zakonodavni okvir ne postane učinkovit, a Ivana Zebec Šilj iz Udruge za podršku roditeljima posvojiteljima „Josipove obitelji“ naglasila je koliko je važno izbjeći stigmatizaciju posvojene djece i obitelji koje su ih prihvatile.

Konferenciju je zaključio eurozastupnik Ilčić pozivom svima prisutnima da se ovoj temi nastavi pristupati maksimalno konstruktivno, bez niskih strasti i povišenih tonova, kako bi se ostvario što širi konsenzus u zaštiti djece kao najranjivije skupine.

Izvor: Sloboda.hr