eu europska unija imigranti sredozemlje mediteran premijeri

Čelnici Europske unije dogovorili su se u četvrtak da utrostruče financije za operacije traganja i spašavanja na Sredozemlju gdje se rekordan broj migranata utapa dok bježe od ratova i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi.

Tu mjeru je obznanila njemačka kancelarka Angela Merkel nakon izvanrednog summita EU-a u Bruxellesu sazvanog nakon što je možda čak 900 migranata poginulo s jednoga broda u nedjelju u blizini libijske obale, glavnog polazišta migranata koji kreću prema Europi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao kako je veoma zadovoljan što su se čelnici EU-a suglasili s njegovim prijedlogom da se utrostruče financije za EU-ovu operaciju Triton na 120 milijuna eura.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako će Unija razmotriti kako da pronađe i uništi plovila koja mogu upotrijebiti krijumčari ljudi, pojača napore da se zaustavi dolazak ljudi u Libiju, učinkovitije procesuira vize i zahtjeve za azilom te vraća one koji ne dobiju azil odakle su i došli.

“Želimo to brzo učiniti. Zato ćemo utrostručiti financijska sredstva za misije Frontexa, poboljšati ih”, rekla je Merkel govoreći o EU-ovoj agenciji za granice.

“Što se tiče Njemačke mogu reći: ako se pokaže da sredstva nisu dovoljna morat ćemo o tome ponovno razgovarati. Novac ovdje ne smije biti problem”, rekla je na konferenciji za novinare.

Ujedinjeni narodi su kritizirali dosadašnju europsku reakciju i pozvali je da učini više: “Reakcija Europske unije mora ići preko sadašnjeg minimalističkog pristupa koji se prvenstveno usredotočuje na suzbijanje dolaska migranata i izbjeglica na njezine obale”.

Odluka čelnika EU-a da utrostruče sredstva za svoju Sredozemnu pomorsku misiju značit će da će se ona financirati na istoj razini kao i talijanska misija Mare Nostrum koja je otkazana prošle godine.

Italija je prekinula tu misiju koja je spasila više od 100.000 migranata jer su druge zemlje EU-a odbile plaćati za nju. Zamijenjena je smanjenom misijom EU-a čiji je glavni cilj ophodnja granicama Unije nakon što su zemlje prigovorile da spašavanje migranata ohrabruje druge da dolaze u Europsku uniju.

Operacija Triton s otprilike sedam brodova u blizini talijanske obale i mjesečnim proračunom od 2,9 milijuna eura sada bi trebala dobiti više brodova i novca kao i slična operacija Posejdon u blizini grčke obale.

Talijanska operacija Mare Nostrum prekinuta je prije šest mjeseci nakon što su kritičari, posebice Britanija i Njemačka, rekli da privlači više potencijalnih migranata povećavajući izglede da budu spašeni.

Još uvijek ima neslaganja oko tog “faktora privlačenja”, pitanja koje se navodi i protiv talijanskog prijedloga da se uspostave logori za procesuiranje zahtjeva za azilom u Sjevernoj Africi, ali za sada čelnici EU-a smatraju da javna sramota zbog masovnih utapanja ima veću težinu od neprijateljstva javnosti prema imigraciji. (Hina/Reuters)